Kaalika-porgandivorm

Talvise aja lõpetuseks sobib väga hästi kaalika-porgandivorm. Oleme teinud seda juba oma paar aastat, ikka talviti, kui kaalikad ja porgandid keldris toiduks tegemist ootamas. Tegemist on sellise toiduga, mida on söönud ka need, kelle lemmikuks kaalikas just pole.

Vaja läheb:
700 g kaalikat (umbes 2 keskmist kaalikat, parimad on kollased kaalikad, näiteks sort "Kõpu")
400 g porgandit (Nantes-tüüpi porgandid säilivad keldris kenasti ka suveni)
1 suur sibul
100 g suitsu- või toorest seapekki (kui südametunnistus ei luba, siis võib selle asendada peekoniga)
1 puljongikuubik
1 dl vahukoort
kuni 2 dl riivsaia
vajadusel soola
veidi vett

Sibul ja pekk või peekon hakkida, praadida pannil, kuni eraldub rasva ning sibul hakab pruunistuma. Tõsta kõrvale. Kaalikas ja porgand riivida, lihtsam on seda teha köögikombainiga, seejärel hautada juurviljamass koos vähese vee (vett lisada niipalju, et keedus potipõhja külge kinni ei jääks) ja puljongikuubikuga peaaegu pehmeks. Nüüd lisada praetud sibulad, vahukoor ja järk-järgult riivsai. Viimase puhul vaadata, et mass vedelaks ei jääks, ta peab ikka paksema pudru taoline olema. Kallata kõik võiga määritud ahjuvormi ning küpsetada 200 °C juures, kuni pealt tõmbub pruuniks ja vormiroog on läbi küpsenud.


Serveerida külma hapupoorekastmega (näiteks: hapukoort, hakitud rohelist sibulst, veidi majoneesi ja sortsuke sojakastet ning soola). Vormiroaga sobib hästi ka mõnus ahjupraad.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus