Igihaljas rabarberikook


Vahepeal sai juba villand neist pruuni suhkruga karamellise maitsega rabarberikookidest. Hing ihkas vana head puhast haput rabarberimaitset. Ma arvan, et mu esimene iseseisvalt tehtud rabarberikook oligi enam-vähem seesama, millest nüüd juttu tuleb. Toorjuustu ja hapukoore asemel oli ainult hapukoor. Oleks teinud nüüdki nii, kuid avatud toorjuustukarp vajas ärakonsumeerimist.

Igihaljas harmooniline kook justnagu ka eile Narva linnuses kokku saanud 1990.aastal Tartus ajalootudeerimist alustanud kursus (kui tavaliselt loetakse aastakäike ikka lõpetamise järgi, siis et meie aastakäik sattus esimeste uuenduste tõmbetuulde, "arvestame" ennast hoopis sisseastumise järgi:) ). Jutustamisele ja jällenägemisrõõmule pakkus lisa Põhjaõues peetud mitme riigi seppade festival. Minge kõik suvel Narva linnusesse, huvitavaid üritusi toimub augusti lõpuni. Aitäh Andresele!

Tainas:
100 g võid
0,75 dl suhkrut
1 muna
2 sl hapukoort
umbes 2,5 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500 g rabarberivarsi
0,75 dl suhkrut
1 sl jahu
vanillsuhkrut

Kate:
150 g toorjuustu
150 g hapukoort
0,75 dl suhkrut
3 muna

Taina jaoks pehme või vahustada suhkruga, lisada muna ja vahustada veel veidi. Lisada hapukoor ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas peab jääma kaunis pehme. Kuna tegemist on universaalse tainaga, kasutan seda paljude rabarberi- ja õunakookide põhjaks, jääb parajalt mure ning mõnus.
Tükeldatud rabarber segada suhkru ja jahuga. Katte jaoks kloppida munad kergelt suhkruga lahti, lisada toorjuust ning hapukoor ja segada ühtlaseks.
Tainas suruda jahuse lusikaseljaga 26-cm vormi põhjale ja külgedele. Katta ühtlaselt rabarberiga ning valada üle muna-koore-toorjuustuseguga. Küpsetada 200 kraadi juures (lõpupoole võiks kuumust alandada 180 kraadini), kuni rabarber on kenasti läbiküpsenud ning kate hüübinud.

Kook on parim jahtunult, kõige paremini maitseb tegelikult järgmisel päeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus