Kalkunivardad

Aga võivad olla ka kanast või muust lihast, mis südames ja meelel. Ilmateade lubab nädalavahetuseks ja sealt edasi, oh imet küll!, soojemat ilma. Paras aeg grill välja tõsta ja küpsetada mõnusad, natuke magusa mekiga lihatükid. Olen teinud varem kana ja punase kala jaoks marinaadi, millesse kuuluvad mesi, sojakaste ja maitsestamata jogurt. Mett panen sinna võrreldes teiste asjadega kõige vähem. Nüüd aga viimases mai-juuni Toit & Trendis oli marinaadiõpetus, kus tuli mett võtta kaks korda nii palju kui teisi asju. Tundus väga intrigeeriv ja esimene mõte oli muidugi, et kui endale ei kõlba, küll siis koer pintslisse paneb. Tegelikult läks aga nii, et koer sai vaid kombekohase ühe lihatükikese ja ülejäänust võis vaid unistada. Küpsetatud lihale jäi küll tuntav meene magus maitse, kuid sinep ja sojakaste ei lasknud sel väga läägeks kätte minna. Võib proovida teine kordki.

Marinaadi jaoks:
6 sl mett
3,5 sl sojakastet
3 sl täisterasinepit
veidi soola ja musta pipart

Retseptis oli tegelikult ette nähtud ka seesamiseemned, aga saab ka ilma nendeta. Edasi tuleb teha nagu ikka:): marinaad kokku segada, lihatükid sellega ühtlaselt kokku mäkerdada, külmkappi maitseid vahetama asetada ja lõpuks vardasse ajada.
Kõrvale sai tehtud redisekastme ja -salati sümbioos ehk siis võrdsetes kogustes redist ja kurki lasin köögikombainis sodiks, sinna juurde läks punt hakitud murulauku ja veidi piparmünti. Paar lusikatäit hapukoort, lusikatäis majoneesi, maitse järgi soola ning mõni tilk sojakastet juurde ja mõnus griillikõrvane oli olemas.

Teised imestavad, et ma panen hapukoorega tehtavasse salatisse, eriti kurgi-tomati omasse, alati ka veidi majoneesi ja sojakastet, kuid need toovad just tomati maitse paremini esile. Algul imestavad küll, pärast limpsavad aga keelt:).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus