Rabarberimuffinid


Rabarberikookidega tegin küll selleks hooajaks lõpu, kuid midagi pole ma iitsatanud muude
rabarberiküpsetiste kohta;). Rabarberimuffinite kohta näiteks. Leidsin selle retsepti juba kevadel enne rabarberihooaega siit, kuid järeleproovimiseni jõudsin alles üldise rabarberivaimustuse lahtumise ajal. Kui suvel tahaks kooki juba muude marjade-puuviljadega, siis neid muffineid võiks nahistada kasvõi aastaringselt, nii mõnusad ja mahlased. Ja mis kõige vahvam, muffinitele ebatüüpiliselt seisavad mitu päeva värsked ja pehmed. Nii et hea piknikule või väljasõidule kaasa võtta, võib eelmisel päeval valmis teha ja ei pea enne kukke ja koitu küpsetama asuma.
Loomulikult võib neid teha ka muude maitsetega, arvan, et mustikate tulles asendan rabarberi just nende marjadega. Aga võib proovida ka vaarikate ja õuntega.
Muuseas, algses retseptis on kogused antud tassides (cup) ja ma teadsin kogu aeg, et 1 cup võrdub ligi 240 ml.  Alles hiljuti sain aga "valgustatud", et pole see Põhja-Ameerika nii ühtne midagi, USA tass võrdub tõesti kokkuleppeliselt  240 (täpsemalt 236,6) ml, Kanada oma aga 250 ml. Eri riikide mõõtude võrdlustabeli leiab näiteks siit.
Siinses retseptis on arvestatud USA tassiga (meil on USA tassi mõõdunõude komplekte kaubandusvõrgus saada olnud küll).

2,5 tassi (6 dl) jahu
1 tass (2,4 dl) pruuni suhkrut
1 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 muna
1 tass (2,4 dl) keefiri
2/3 tassi (1,6 dl) toiduõli
vanillsuhkrut või 1 tl vanilliekstrakti
2 tassi (4,8 dl) peeneks hakitud rabarberit

Suuremas kausis segada omavahel kuivained (algses retseptis oli mõeldud 1,5 tassi suhkrut, kuid vähendasin kogust, see 1 tasski võib mõne jaoks palju olla). Teises väiksemas kausis kloppida lahti muna, lisada keefir, õli (ja vanilliekstrakt), segada ühtlaseks ja valada jahusegu hulka. Lisada ka rabarber ja segada võimalikult väheste liigutustega tainaks. Tõsta muffinivormidesse. Kellel kaneelist veel vähe ei ole, võib peale pudistada segu 0,5 tassist suhkrust, 2 sl sulatatud võist ja 2 tl kaneelist. Tunnistan üles, ei ole viitsinud seda seni teha, ehk mõnel järgmisel korral.
Küpsetada 200 kraadi juures 20 minutit.
Sellest tainast saab 12 väga prisket muffinit, häid asju pole ju kunagi palju:).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus