Karpkala ohtra või ja valge veiniga


Mida sügise poole, seda ilusamad karbid hakkavad jälle tulema. Jõgeva kalapoes kohtab üsna tihti hästi priskeid ja värskeid Härjanurme karpe. Lähedalt tuua ju:). Siiralt kahju, et seesinane kuum suvi korraldas paljudele kalakasvatajatele, Härjanurme sealhulgas, ootamatult suured kahjud. Ega kalagi taha elada nii soojas vees, mis meenutab juba kergelt supipotti.
Seekordsel karbil polnud häda midagi, päris pontsakas sattus teine. Ega muud kui sisikond välja, kamalutäis sibulaid välja otsida, uurida kas valget veini majas on ja saabki pihta hakata.
Ma kahtlustan, et see retsept pärineb kusagilt ajalehest, aga täpselt enam ei mäleta. Igatahes olen niiviisi karpkala õilistanud juba hea mitu aastat ja teen seda rõõmsalt edaspidigi:).

1 kobe karpkala
4 suuremat sibulat
50 g + 100 g võid
umbes pool pudelit valget veini
soola
soovi korral kalamaitseainet
vajadusel suhkrut

Kala puhastada ja lõigata parajateks portsjoniteks. Mina ei ole kala fileerimises eriti kõva käpp, sestap jätan selgroo koos suurte luudega sisse, sööjal peab ka midagi teha jääma;). Kes õhukese noaga paremini ümber käia oskab, võib kala muidugi ka ära fileerida.
50 g võid panna pannile sulama, lisada viilutatud sibulad (neid peab olema rohkesti) ja hautada parajal kuumusel pehmeks, pisut pruunistada võib, aga see ei ole vajalik.
Tõsta kalatükid sibulatele, raputada peale meelepärast kalamaitseainet ja valada üle veiniga. Veini peab olema nii palju, et kataks kalatükid peaaegu ära, aga ei uputaks neid. Nüüd tõsta kuumust ja lasta pannitäis korralikult keema, et alkohol ära keeks, vahepeal keerata kalatükid ümber, et nad ühtlaselt valmiks. Nüüd on aeg hakata maitset timmima: kõigepealt teine pool võist tuleb väiksemate tükkidena vedeliku hulka tõsta, maitsestada soolaga, kui on veel liiga hapu, lisada sutsuke suhkrut. Kui tarvis, võib veel võid juurde panna.
Kui maitsed paigas ja kala küps, siis on paras aeg pann lauale tõsta, ei mingit peenutsemist vaagnatega. Kõrvale sobib hea mure keedukartul.
Rohkem ei tasu enam jutustada, edasi tuleb klõbin ja mõmin...

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus