Tsukiinipirukas

Selle suve hittideks on kujunenud tomati-mozarella-basiilikusalat ja tsukiinipirukas. Kuumaga on ju imemaitsvad kasvuhoonest napsatud magusad ja lihavad "Härjasüdame" tomatid koos äsjamurtud basiilikulehtede, mozarella, oliiviõli, soola ja veskist jahvatatud musta pipraga. Krõbe sai kaaslaseks, millega on hea taldrikult viimne kui piisk imelist õli kokku riibuda.
Tsukiinipirukas on aga märksa rammusam asi, kerge valmistada ja täidab kenasti kõhtu. Passib nii ahjust võetuna kui järgmisel päeval kiire ampsuna. Sellegipoolest on ta parim veel kergelt soojana, siis on ta minu meelest kõige mahlasem.
Piruka põhjaks sobib kas keedetud kartuliga valmistatud muretainas või veel lihtsam tainas siit. Viimase puhul lisasin tainale ka ühe muna, siis jäi ta isegi mõnusam.

Täidiseks
100 - 150 g suitsupeekonit või muud suitsutatud lihatoodet
2 sl Santa Maria röstitud sibulahelbeid
300 g tsukiinit
4 muna
2 dl piima
2 dl vahukoort
soola, pipart
150 g meelepärast riivitud juustu
50 g riivitud Parmesani

Tainas suruda 26-cm vormi põhja ja külgedele, asetada täidise ettevalmistamise ajaks külmkappi.
Suitsuliha lõigata väikesteks kuubikuteks, tsukiini riivida jämeda riiviga. Esimesel korral lõikasin tsukiini lihtsalt viiludeks, kuid riivitult saab ühtlasem ja parem.
Munad kloppida piima ja koorega lahti, lisada riivitud tsukiini ja juustud ning maitsestada soola ja pipraga. Juustust, et olen proovinud nii tavalise Atleedi kui mozarellaga, ükskord ka Goudaga, ühteviisi head kõik. Oleneb lihtsalt sellest, millist juustu parajasti käepärast on.
Suitsuliha laotada ühtlaselt tainapõhjale, riputada peale sibulahelbed, valada üle muna-kooretäidisega, siluda ühtlaseks ning pista ahju. Küpsetada 180 kraadi juures, kuni täidis on hüübinud ja pealt kenasti kuldne.
Tõsta välja restile jahtuma, suvistele külalistele hea pakkuda, kõik on rahul ja küsitakse retseptigi. Midagi keerulist siin pole:).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes