Sügispirukas


Imeline ilm oli eile, päike säras taevas ilma ühegi pilvetupsuta. Hommikune kargelt külm valge rohi Vedu mõisa taga, veelgi enam, Tartu-Otepää tee veidi hiljem oma väikeste küngaste, käänakute ja värviliste metsadega oli hingematvalt ilus. Pühajärve ääres parklas tuletasid tuulest viidud krõbisevad vahtralehed meelde kunagist kollastes lehtedes hullamist Raadi pargis.

Sestap võiks esitada järgmise võrrandi: sügis + pirukas = sügispirukas. Sügisesse lihtsalt sobivad kõikvõimalikud lahtised pirukad hirmus hästi, võib-olla seepärast, et tooraine on oma esimeses värskuses, mahlane ning suussulav.

Retsept pärineb taas Pille Endeni ja Lia Virkuse "Seeneraamatust", sedapuhku paari pisikese mugandusega. Põhjused selleks olid lihtsamast lihtsamad: 1) unustasin täisterajahu ostmata, aga odrajahu oli küllaga, 2) kohvikoore asemel tundus kuidagi kohasem kasutada vahukoort, 3) tomatikarp oli küll laual, kuid ega siis enda nina ette ei nähta:). Tegelikult teen neid mugandusi ka edaspidi, sest odrajahu sobis taina sisse veelgi paremini, pirukapõhi sai mõnusalt krõbe ja kore.

Tainas:
1 keedetud kartul
1 keedetud porgand
1,5 dl jahu
1 dl odrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
125 g võid

Täidis:
1 sibul
1 sl õli praadimiseks
2 porgandit
paras peotäis kupatatud seeni
soola
musta pipart
150 g suitsusinki
pitsamaitseainet
2 muna
2 dl vahukoort
100g riivjuustu

Keedukartul ja -porgand riivida, segada jahude ja küpsetuspulbriga ning hakkida juurde või. Pudistada ja mudida tainas ühtlaseks ning suruda 26-cm läbimõõduda vormi põhjale ja külgedele (suure ahjuplaadi jaoks, nagu mul seekord oli, tuleb arvestada kahekordne kogus tainast ja katet).
Hakitud sibul panna õli sisse praadima, mõne minuti pärast lisada jämedalt riivitud porgand, veidi hiljem hakitud seened (riisikad on siin suurepärased), lõpuks väikesteks kuubikuteks lõigatud sink. Valada segu pirukapõhjale ja raputada peale pitsamaitseainet.
Munad ja koor kloppida segi, lisada riivitud juust ning valada kõige peale.
Küpsetada ligi 200 kraadi juures umbes pool tundi.

Pirukas maitseb hästi mõistagi soojalt, kuid ka teisel ja isegi kolmandal päeval oli ta mõnusalt mahlane.

Kommentaarid

Tibu ütles …
Mis käigud Pühajärve äärde viisid ja veel nii vara???
Pirukas on väga isuäratav nagu ikka.
Tibu ütles …
näpud oli kiiremad kui mõttega lõpule jõudsin. ma tahtsin avalda kiitust uue bänneri pildi eest. väga sobiv kaunisse päikselisse sügisesse.
Ülle ütles …
Oi aitäh! Pühajärve ja Otepää polnud tegelikult sugugi nii vara, kell oli ikka juba õhtupoolikus.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus