Aastalõputort


Ja saabki see aasta otsa - kiire, huvitav, mitmekesine, uued väljakutsed, endas avastatud uued küljed. Ma ei ütle enam iial, et ei iial! Liiga palju on juhtunud vastupidi:). 

Üks mõnus talvine tort, mis sobib just aasta lõppu - lihtne, rikkaliku maitsega ning ääretult šarmantne. Inspiratsiooni selle tordi retseptiks sain Tartus Ristiisa pubis pakutud imelisest jõulukoogist. Söögiinfoks, et Ristiisa on vahepealsest mittemidagiütlevusest vabanenud ja täiega tõusuteel;).

200 g piparkooke
75 g võid
50 g tumedat šokolaadi

200 g toorjuustu
2 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
0,5 tl piparkoogimaitseainet
10 g želatiini

2 dl portveini
1 dl suhkrut
2 dl jõhvikaid
1/4 tl piparkoogimaitseainet
5-7 g želatiini

Piparkoogid purustada köögikombainis jämedaks puruks, segada sulatatud võiga ja suruda 24-cm lahtikäiva koogivormi põhjale ühtlase kihina. Vormi põhi tuleks eelnevalt katta küpsetuspaberiga. Tõsta küpsisepõhi jahedasse tahenema. Šokolaad sulatada kuumaveevannis ja pintseldada küpsisekiht pealt šokolaadiga. See on tegelikult lihtne, kuid taevalikult hästi toimiv nipp, nii ei vetti küpsised ära ja jäävad toredasti krõbedad. Tõsta vorm uuesti jahedasse.
Kreemi jaoks vahustada koor suhkrutega, lisada edasi vahustades toorjuust ja piparkoogimaitseaine, lõpuks veel vähese veega paisutatud ning sulatatud želatiin. Želatiinikogused on siin üsna umbkaudsed, kuna tarvitan tavaliselt kogu tordi peale ära 20-g paki (olen jätkuvalt Latplantale truu), ehk siis 2/3 kreemile ja 1/3 pealmisele tarretisele. Kallata ka tarretuma hakkav täidis põhjale ja asetada jätkuvalt külma.
Veinitarretise jaoks lasta vein keema (kui portveinist hakkab kahju, võib kasutada ka port- ja tavalist punast veini pooleks), lisada suhkur ja piparkoogimaitseaine ning keeta keskmisel kuumusel 3-4 minutit, kuni segu mõnusalt mullitab. Kallata juurde jõhvikad ja keeta edasi, kuni marjad hakkavad lõhkema. Lisada sulatatud želatiin ning lasta jahtuda. Kui marjasegu on juba piisavalt külm, valada see lusika abil ühtlaselt üle koogi ning tõsta külma veel vähemalt 3-4 tunniks. Siis on tort valmis.
Maiustada võib veel nii vanal kui juba uuel aastal.

Kommentaarid

Marju @Tassike.ee ütles …
See kook näeb väga värske ja pidulik välja. Kindlasti maitses ka ülihästi! Head fotod samuti! :)

Ilusat aastat uut!
Ülle ütles …
Aitäh Marju! Mulle meeldis see kook just põhja pärast, jäi selline krõbe ja rabe.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus