Kataloonia kreem ehk Crema Catalana


Ma jumaldan head brüleekreemi, öeldagu mida tahes. Peamiselt öeldakse seda, et see on ju nii rammus ja kaloreid andev. Aga andke mulle kallid kalorihuvilised andeks, kui ma peaks hakkama ka veel neid lugema, saaksin stressi ja läheksin tõesti paksuks. Nii et parem söön vahukoort ja munakollaseid ning olen rõõmus koos normis oleva kehamassiindeksiga.

Kuna brüleekreemi valmistamine võtab sutsu rohkem aega kui naabrite kataloonia kreem, siis läksingi sel korral kergema vastupanu teed, võttes ette Gordon Ramsay eestikeelse "Maailma köögi" koos tsitruselise kataloonia kreemiga. Kokkuvõttes - mis ta nüüd niiväga kergem saigi. Muidu olen seda magustoitu teinud vanilliga, kuid apelsini ja sidruniga tundus huvitavam. Olles taas tõeline laiskvorst, ei viitsinud ma keedusest tsitrusviljade kooreribasid välja kurnata. See oli aga viga. Kreem, mis on tõeliselt pehme, siidine ja peaaegu sulab keelel, oli nüüd nagu kotiriie ehk siis siidi sulni õrnuse asemel kraapis keelt toimne linane. Üritasin siis seda tundmust mõtte jõul suunata, natuke isegi õnnestus:). Kes on samasugune laiskloom nagu mina, võib koored muidugi rahumeeli sisse jätta, maailmalõppu sellest ei tule:). Kuid sellest moraal, uskuge kohe esimesel korral, mida kirjutatakse, muidu koguneb neid rehavarrest saadud muhke liiga palju.

4 munakollast
1 dl suhkrut
2 sl maisitärklist
2,5 dl vahukoort
2,5 dl piima
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
1 kaneelikang

(demerara) suhkrut

Munakollased vahustada suhkruga heledaks tihkeks vahuks. Mikserdada sisse maisitärklis, piim ja vahukoor. Lisada ka riivitud apelsini- ja sidrunikoor ning kaneelikang.
Kuumutada segu pidevalt segades paksupõhjalises potis, kuni kreem pakseneb ja kaob toores maitse. Teha seda kõike madalal tulel, kuna keemaminek lõpeb kraanikausi või koera rõõmupäevaga.
Nüüd tuleb oluline koht. Kui kreem on enda arvates valmis, tuleb see valada läbi sõela, et kooreribad koos kaneelikoorega kreemist eemaldada. Valada kreem vormidesse ja tõsta jahtuma. Niimoodi võib seda magustoitu külmkapis mitu päeva hoida. Kui aga läheb serveerimiseks, raputada iga vormi peale suhkrut ning see leeklambiga või ahjus grilli all karamelliks põletada.
Nii lihtne see ongi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus