Kohvitanted Part ja Siga


Nagu lubatud, jätkub Iiri kohvi maitselise siirupi saaga. Plaan oli pakkuda jõululaupäeval parti ja järgneval esimesel pühal siga. Kõik läkski nagu lepase reega, lihtsalt pardi juurde varemmõeldud vahtrasiirupi-tüümiani-rosmariinimaitse kaldus sinna kohvi suunas. Ja peab ütlema, meeliülendavalt hea sai. Pardile piisab muidu vaid soolaga sissehõõrumisest, suts ürte sinna juurde täidab liha küpsedes köögi võrratute aroomidega. Nüüd siis veel see maitsesiirup. Pardi, aga ka kana ja hane puhul on oluline jälgida, et linnuke ahjus ära ei kuivaks. Minu versioonis töötas ideaalselt kaanega ahjupott ja mis kõige tähtsam sinna juurde - puudega köetava pliidi ahi. Algul läks part ilma kaaneta pooleks tunniks küll hästi kuuma elektriahju, kuid maandus seejärel puupliidiahjus madalamal kuumusel, et oodata ära sööjate jõululaupäevased tegemised. Temperatuurist pole mul aimugi, käe järgi võis ta olla kusagil 150 kraadi kandis kui mitte vähemgi.

1 part (minul oli umbes 2,5 kg)
3 sl soola
2 sl Irish siirupit
1 sl kuivatatud rosmariini
1 sl kuivatatud tüümiani

Segada kokku maitsesegu ja masseerida part hoolega sellega kokku. Jätta jahedasse seisma vähemalt 4-5 tunniks, parem kui üleöö. Muide, lõhn on võrratu juba plötserdamise ajal:). Enne ahjupanekut lasta pardil toatemperatuuril vähemalt pool tundi adapteeruda ja torgata siis ahjuvormiga kuuma ahju (200 kraadi vähemalt) umbes pooleks tunniks, kuni pealispind juba pruunistub. Nüüd pannile kaas peale ja küpsetada madalamal kuumusel (120 kuni150 kraadi) 5 tundi. Küpsetamise aeg oleneb pardikese kaalust. Kaanega suletud vorm hoiab ära linnu kuivamise, mis muidu kerge juhtuma.

Pardi serveerimiseks sobivad mõnusad rosmariiniporgandid, ei mingit kartulit.

7 suuremat porgandit
50 g võid
1 sl Irish siirupit
0,5 tl kuivatatud rosmariini
maitse järgi soola

Puhastatud porgandid lõigata meelepärasteks kangideks. Sulatada pannil või ja panna porgandid võisse praadima. Lisada maitseained ning küpsetada keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades parajalt pehmeks. Vajadusel keerata tuli madalamaks, et porgandid ei läheks kõrbema.

Nüüd siis seapraad. Kaelakarbonaad on hästi tänuväärne tükk seast, kuna talub väga edukalt praena küpsetamist, jäädes mõnusalt pehme ja mahlane. Tuleb tunnistada, et raasuke pekki teeb liha ainult maitsvamaks. Piparkoogimaitsesegu annab lihale veidike teistmoodi pealiskihi kui tavaliselt kasutatav sibul ja küüslauk, sinep on mõistagi kohustuslik:).Küpsetamise juures on oluline aeg. See praad istus ahjus hommikust õhtuni, otseses mõttes. Ehk siis veidi enne kella 10 hommikupoolikul sai ta ahju torgatud ja kell 6 õhtul sealt välja võetud. Aega võite ise arvutada:). Tuuli blogist pärit nipp keerata lihatükk algul küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumi, ei lasknud notsul selle aja sees üldse mitte ära kuivada. Praad sulas suus, minu poolt "pealesurutud" maitseid täiendas liha enda täidlane mekk. See meenutas natuke süldiliha maitset, mida samuti keedetakse ju tunde, et kõik maitsed välja tuleks.

2 kg tükk seakaelakarbonaadi
3 sl soola
2 sl sinepit (Felixi Inglise sinep)
2 sl Irish siirupit
0,5 tl piparkoogimaitseainet

Liha hõõruda maitseseguga korralikult sisse ja jätta üleöö jahedasse maitsestuma. Järgmisel päeval pakkida liha küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumi ning küpsetada 120 kuni 150 kraadi juures vähemalt 3 tundi. Mida kauem seda parem. Puupliidi puhul on see hea asi, et ahi püsib pärast tule kustumist veel päris kaua soe ning ei pea kogu aeg nuppe ja taimerit passima. Lihapoti saab rahulikult ahju jätta ja kasvõi kodust ära minna, ilma et süda jääks valutama võimaliku lühise pärast.
Seakael sai serveeritud täiesti traditsioonilisel moel ehk siis hapukapsa ja kartuliga. Traditsioone tuleb ikka austada!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus