29. märts 2010

Kalkunipikkpoiss

Miks mitte teha esmaspäeval pikkpoissi? Hea küsimus. Kuigi kibelesin seda juba eile tegema, lükkus see ometi edasi. Kalkunihakklihast saab minu meelest kõige maitsvama pätsiku ja kui sinna veel Rimist ostetud porgandi-ananassisalatit (ärge imestage, aga nii see on!) ka juurde segada, on tulemus oivaline. Sel korral juhtus külmkapis olema kõikvõimalikke jääke (porgandisalatit seekord mitte) ja kui aus olla, siis parem saigi.

Hakklihasegu jaoks:
1 karp (= 450 g) hakitud kalkuni kintsuliha (Rannamõisa)
1 keskmine riivitud porgand
1 suur muna
100 g vahukoort
1-2 sl röstitud sibulahelbeid (Meira või Santa Maria)
2-3 sl riivsaia või 2 viilu saia
maitse järgi soola

Täidise jaoks:
100 g šampinjone või muid seeni
1 suur sibul
maitseks Tamme aiandustalu Särtsusoola
1 pakk mozzarellapalle

Prae hakitud sibul ja seened, lisa särtsusool ja lase jahtuda. Valmista hakklihamass, klopi hästi läbi. Laota pikliku vormi põhja pool hakkliha, tõsta keskele seenesegu, pane mozzarellapallid samuti sirgesse ritta ja kõige lõpuks kata ülejäänud kalkuniseguga.
Küpseta, kuni eralduv lihamahl muutub selgeks ja pealispind kergelt pruuniks.

Eriti hästi sobib sinna juurde värske salat. Kahjuks on meil praegu valida kas Eesti Luunja potisalati või Itaalia pakendatud salatilehtede vahel. Seekord oli käepärast viimane rukola näol, natuke kirsstomateid ka, kuid kõige olulisem on kaste. Rukola tugevat maitset sobib väga hästi tasakaalustama emulsioon õlist, sidrunist ja sinepist (Felixi Inglise sinep on siinkohal super!). Küll tahaks juba oma aia rohelist...


Jõhvikatiramisu

Vabariigi aastapäeva tähistades tegime Oma Maitse retsepti järgi kamatiramisut. Õigemini oli see mugandatud variant sellest retseptist. Kõige parem maitses ta muidugi järgmisel päeval, kui kõik maitsed olid korralikult läbi imbunud. Olen varem teinud ka "õiget" tiramisut, kuid eestlaste versioon on vägagi mõnus, eriti kui magusat kreemi tasakaalustab endatehtud pohlamoos. Tänase versiooni juures proovisin Alma sarja uut kohupiimakreemi rosinatega ja see osutus väga huvitavaks leiuks.

Kreemi jaoks:
1 väike pakk vahukoort
400 g kohupiimakreemi (rosinatega on parem)
1-2 sl suhkrut
3 sl kamajahu

Keelekese küpsiseid
kohvi
meelepärast konjakit, brändit või likööri
kodust pohla-jõhvikamoosi
pealeraputamiseks kakaod

28. märts 2010

Sissejuhatus koos Fata Morganaga

Igal kirjatükil peab olema sissejuhatus ja kokkuvõte. Loodan, et kokkuvõtteni on veel palju aega, sestap alustan sissejuhatusest.

Tegelikult algas kõik sellest, et aja jooksul on kogunenud hulk imehäid toiduretsepte, mida tahaks alles hoida ja mis on alati kindla peale minekud. Lapsepõlves sai lõigata ja kleepida, nüüd ei viitsi nagu enam. Inimese elu on aga tänapäeval märksa mugavamaks tehtud, oma "mälu" võid sa värksendada olenemata asukohast. Nii otsustasin ka mina selle maailmaga liituda:)
Teine põhjus tuli sellest, et aeda on hangitud juba piisav hulk kõikvõimalikke püsikuid, lisaks üheaastased lilled ja aedviljad, mille nimed kipuvad kas sassi minema, sildid kaduma, jne. Kuna mulle meeldib kord ja süsteem (oo õudust!), on hea kõike seda ühes kindlas kohas hoida.
Kevad on juba täielikult käes, eriti kui vaadata inimeste sebimist aiapoodides erinevate sibulate ja seemnete lettide ees. Tartu Bauhofis tõstetakse seemnepakke suisa kamaluga korvi (huvitav, kas need need pealtnäha kenad kliendid ikka teavad, mida nad teevad või on kõiges süüdi masu). Sel aastal otsustasin säilitada kainet mõistust ja koostasin nimekirja neist sortidest, mida tahaks sel aastal maha külvata. Ja see õnnestus! Kuna aga kõik siin ilmas peab olema tasakaalus, kaotasin enesekontrolli sibullillede osas. Minu uueks lemmikuks sai otsemaid aasia tüüpi täidisõieline kollast värvi liilia nimega Fata Morgana, mille sibulad kohe kibekiirelt Juhani Puukooli Tartu istikuärist ka omandasin. Eks suvel näe, mis neist saab, seetõttu on ka pilt nende veebikataloogist .


Eile sai tehtud näpud esimest korda mullaseks. Kannad said istutatud pottidesse, muidu jääb nende õitsemine väga sügise peale. Ka üks hiljuti ostetud hostajuurikas tuli mulda torgata, oli teine juba pakendis lehed välja ajanud.

Vaata veel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...