5. jaanuar 2011

Jaanuarikuu toidusedelist

Lappasin ühel päeval vanu "Taluperenaisi". 1938.a. jaanuarinumbris kirjutas Hilda Ottenson hästi põhjalikult, mida ja mismoodi jaanuarikuus süüa ning millele tähelepanu pöörata.
Kõik on õige, kui arvestada kirjutamise aega. Selge on see, et tollal puudusid võimalused osade toiduainete pikaajalisemaks värskena säilitamiseks, samuti polnud ju pidevalt värsket liha ega talvel ka kala laual.  Põhitoiduaineteks oli talvel ikkagi (soola)liha, keldris olevad kartul ja juurikad, õunad ja jõhvikad, piim ja piimatooted (piima kästigi värske kraami kompenseerijana rohkem tarvitada), kuivatatud herned-oad ning tangud-jahud. Nii muretsebki autor, et talvine toidulaud kipub olema liialt ühekülgne, värsket kraami on vähe saada ning kutsub üles valmistama vähemasti keldrijuurikatest toorsalateid ning tarbima suvistest marjadest tehtud vesihoidiseid. Ja et ei unustaks esimesel võimalusel panna aknalauale sibulat ja peterselli rohelisi võrseid ajama:).

Märksa intrigeerivamaks läks aga artikli lõpp, kus oli tabelis kirjas toiduainete vajadus jaanuarikuus ühe täiskasvanud tööeas inimese kohta nädalas.
Palun pöörata tähelepanu kogustele. Järeldused jäävad igaühe enda teha, kuidas 70 aastaga on meie toitumisharjumused muutunud:):

Toiduaine nimetus      Kaal (g)   Valke   Rasvu   Tärklissuhkuraineid  

Täispiim                     3500       122      105      147
Kooritud piim            700          21        5          34
Kohupiim                   200         36        -           -
Leib, sepik, sai           2450       126      -          1092
Tangud, jahud            700         49        -           490
Või (vähemalt)           150          -          126       -
Rasv, pekk                250          -          225       -
Kartulid                     4200       42        -           840
Aedvili, seened          3000       30        -           300
Õunad, jõhvikad - nii palju kui võimalik.
Liha, maks, veri         2100       300      200       -
Kala                          200         20        14         -
Suhkur                      350          -          -           344
Munad                      0,5 tk      3         3           -
Herned, oad, läätsed 150         37       -            75

Päevane vajadus:                  113     97          475,       kaloreid 3303.

2 kommentaari:

Liilia ütles ...

muutunud on inimeste elustiil.
70-aastat tagasi tegi 90% inimestetest iga päev rasket füüsilist tööd (pakasega, ilma soojapidavate riiete-jalatsiteta). tänapäeval teevad enamik inimesi soojas toas istuvat tööd.

Ülle ütles ...

Täpselt nii ongi, inimeste töö ja eluviisid muutuvad ajas. Seetõttu oli ka varem märksa suurem vajadus tugeva toidu järele, eriti praeguste "siidinäppude"-ajastuga võrreldes.

Vaata veel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...