Hapukapsasupp


Vahepalaks midagi lihtsat ja kodust. Lapsepõlves oli meil igal laupäevaõhtul pärast saunast tulekut laual hapukapsasupp. Ikka see korralik - läbikasvanud liha, kodutehtud hapukapsaste ja tangudega, sekka porgandirattaid ka. Justnimelt porgandirattaid, sest mu ema armastab supi sisse panna rattaid. Mhm, pole taibanud isegi küsida, miks mitte kuubikuid.

See kestis nii kaua, kui meil ise kapsast kasvatati ja hapendati. Nüüd päris mitu aastat enam mitte ning põhjus on kapsaussides. Kuna varem kasvas kapsas avatud põllul, siis huvitaval kombel kapsaliblikad korraldasid vaid väikeseid rünnakuid, mille tagajärgi oli võimalik tõrjuda. Niipea, kui enda jaoks kasutatavat maad kahandasime ja kapsapeenar ei saanud enam niipalju tuult, hõõrusid need elukad käsi ja korraldasid igal aastal turmtule, millele paraku inimene pidi alistuma. Mürki ei tahtnud ju ka pritsida ja nii olemegi loobunud, vaid paar pead varast kapsast jõuab enne peaaegu valmis saada, kui liblikaparv koos oma järglastega vaid rootsud alles jätab. Turg ja pood tulevad siis appi.

Nüüd nägin aga kahte märki, mis käskisid hapukapsasupi ette võtta. Esiteks toodi mulle otse Moskvast väga vahva vene kokaraamat "Russkoje zastolje - ljubimõje retseptõ, proverennõje vremenem", milles otse loomulikult vaatas vastu hapukapsasupi retsept ja teiseks - Tartu Prismas avastasin, et ka Lõuna-Eestisse on jõudnud Uus-Kongo talu mõnus hapukapsas.
Kahte nii head juhust ei saanud ju kasutamata jätta:).

2 l vett
500 g loomaliha
600 g hapukapsast
2 sl toiduõli
1 suur porgand
2 sibulat
2 kartulit
soola
musta pipart
paar loorberilehte
hakitud petersellilehti

Liha tükeldada söömiskõlbulikeks kuubikuteks (umbes 2 x 2 cm) ja keeta koos soola, loorberilehtede ning piprateradega peaaegu pehmeks. Vähemalt tunniga tuleb arvestada, aga kõik oleneb muidugi lihast.
Porgandi- ja sibulakuubikud pruunistada õlis ja valada supi hulka, lisada ka kapsas. Hautada edasi, kuni kõik on enamvähem pehme ehk umbes pool tundi. Lõpuks lisada kartulikuubikud ning keeta, kuni ka need on valmis. Maitsta, kas on piisavalt soola-pipart (vajadusel pöörata paar keerdu pipraveskist) ja ongi kõik. Serveerimisel võib puistata peale hakitud petersellilehti, aga see on juba maitse asi.

Kommentaarid

Piret ütles …
Ah, kui mõnus! Just selline supp on mul hetkel puudu, egas midagi tuleb Uus-Kongo kapsaste järgi minna:)
Ülle ütles …
Mulle just meeldis see, et Uus-Kongo kapsad pole tulihapud nagu mõnedel teistel.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus