Toidukultuurist Euroopa maitseteni


Traditsiooniline toit on muutunud taas fenomeniks. Ühest küljest on see midagi kättesaamatut ajaloost, teisalt kätkeb endas uusi katsetusi oma köögile iseloomulike toiduainete ja maitsetega. Tallinnas aset leidnud Skandinaavia restoranide lavalepaiskamise ja raamatu "Sööme ära!" esitluse kõrval, mis vaatavad pigem tulevikku, toimub Tartus tasakaaluks järgmise nädala algul konverents, mis vaatab ka selle tuleviku lätetele.

11.–12. aprillil Eesti Rahva Muuseumi ja Kultuuriteooria tippkeskuse koostöös toimuv konverents “Toidukultuuri kogumine ja vahendamine: individuaalsed ja institutsionaalsed vaatepunktid" räägib niisiis mälust, selle ilmingutest läbi rahvapärimuse, kirjanduse ja traditsioonide. Ääretult põnev päevakava, kel pole võimalik seda kuulama tulla, peaks avanema võimalus osa saada läbi veebi otseülekande näol.
Konverentsil osalejatel on õhtul võimalus minna veel Moostesse ToiduKlubisse, et nautida Kunsti ja Sotsiaalpraktika Keskuses MoKS valmistatavat õhtusööki.


Aga et pikemalt keerutada Tartu ümber, siis samal ajal avaneb tore võimalus vaadata Eesti panust rahvusvahelisse projekti "Euroopa maitsed", milles üheksa riiki tutvustavad enda olulisi toiduaineid ja maitseid. Aasta algusest kuni septembri lõpuni avatud näitusel näitab Eesti Rahva Muuseum lugu kartulist, kui Eestit iseloomustavast toiduainest. Hee, see ei ole ainult ood kartulile, vaid muuseumikogudest pärinevate esemete ja ajalooliste filmikatkete kõrval näidatakse külastajale, millist kräppi me tegelikult märkamatult sööme. Kontrast traditsioonide ja tänapäevareaalsuse vahel jättis mulle sügavaima mulje, ma ei taha öelda, et see näitus mõjuks ähvardusena kartulikrõpsude ja kokakoola maailmas, kuid mõtlema paneb küll.

Ja kui sellest kõigest veel küll ei saa, siis muuseumipoest võib kaasa osta ka näitust illustreeriva raamatu "Räägime kartulist!". Raamatusse jõudsid samateemalisele mälestustekogumisvõistlusele saadetud kirjatükid, eriti köitvad on aga muhedad ajaloolised fotod alates 20.saj. algusest kuni tänapäevani..

Nii et Tartu kutsub mõtlema ja arutlema Eesti ja Euroopa toidukultuuri üle!

Köögiarsenal, enamjaolt kartulipudru valmistamiseks:).

Kommentaarid

Liilia ütles …
ootan Moostesse ;)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus