Rabarberikook ingveri ja mustade ploomidega


Rabarber ruulib! Alles ta nina välja pistis ja nüüd on oma kuu aega hooletu, kook see-ja-see, kook too-ja-too. Sekka mõni jäätis, lihamarinaad või miskit veel. Ideid leiab edasimõtlemiseks igalt poolt.

Et rabarber ja ingver saavad hästi läbi, ei ole üldse üllatus. Kuidas saavad omavahel läbi rabarber ja kuivatatud ploomid. Mnjaa, see küsimus hakkas mind vaevama poes, kui ma ei leidnud kuivatatud suhkurdatud ingverit. Tuleb aga tunnistada, et suurepärane paar, miks ma küll varem polnud selle peale tulnud:). Et kolm on kohtuseadus, sokutasin sekka ikkagi ka ingverit, mis lisab rabarberi hapususele ja ploomide tummisusele veel parajat vürtsi, nii et igati harmooniline tulemus.
Koos pehme põhja ja õhulise valge katusega osutus see täiesti sobivaks emadepäevakoogiks:).

100 g võid
0,5 dl suhkrut
2 munakollast
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl hapukoort

300 g rabarberit
jupike ingverit
100 g kuivatatud ploome
1 dl suhkrut (võib teha nii valge kui pruuni suhkruga)
0,5 dl jahu

3 munavalget
1 dl suhkrut

Toasoe pehme või (parem on, kui saaks pliidi peal natuke veel pehmemaks sulatada) vahustada suhkruga. Lisada ükshaaval munakollased ja hõõruda puulusikaga ühtlaseks. Lisada küpsetuspulbriga segatud jahu ja hapukoor ning segada kiiresti tainaks. Suruda see jahuse lusikakahaga võiga määritud ja jahuga üleriputatud 26-cm läbimõõduga koogivormi põhjale ning küljele.
Rabarberivarred lõigata seibideks, segada peeneks hakitud ingverijuure, tükeldatud kuivatatud ploomide, suhkru ja jahuga läbi ning kallata tainapõhjale. Küpsetada 180 - 200 kraadi juures umbes pool tundi. See tähendab nii kaua, kuni kook on peaaegu valmis. 
Vahustada munavalged kõvaks vahuks, lisada edasi mikserdades vähehaaval suhkur. Tõsta vaht ahjust võetud koogile, alandada kuumus 160 kraadini ja küpsetada 10 - 15 minutit, kuni besee on pealt kuldne.
Kook maitseb kõige paremini poolsoojalt.

P. S. Ei saa mitte mainimata jätta, et kanad on juba hea mitu nädalat hommikust õhtuni õuerežiimil olnud (koos mõõduka umbrohudieediga), mis avaldab mõju ka munakollaste värvile. See avaldab aga omakorda mõju koogi värvile. Ausõna, ma ei ole arvutis kollast värvi lisanud:) .

Või, suhkur ja munakollased - milline värv!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tegin ka seda kooki. Täiesti imeline kooslus! Aitäh hea retsepti eest!
Ülle ütles …
Tore, et maitses!

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes