Soe salat spargliga


Tuletades meelde meie au ja uhkust - kartulisalatit ning suvist veidi nostalgilist tomati-kurgisalatit, võib öelda, et eestlaste traditsioonis valmistatakse salateid tavaliselt pigem hapukoorekastmega ja pakutakse eelistatult külmal kujul. Naaberrahvastelt pärinevad toredad värvilised köögiviljavinegretid ja särtsakad lehtsalatilehtedega isutõstjad üritavad siiski pakkuda vaheldust ja mõnusaid maitsekombinatsioone, nii et salatisõbrad leiavad alati midagi uut ja põnevat. 

Õli baasil kastmega annab meisterdada imepäraseid sooje salateid, mis eriti suvisel ajal sobivad suurepäraselt lõunapraadi asendama, aga passivad hästi ka tugevamaks kaaslaseks grilli kõrvale.
Praegusel hooajal, kui värske spargel ja redised, lopsakas till ning murulauk on vabalt võtta, oleks patt jätta nad ühte salatisse kokku ladumata. Kui kastmesse panna sidrunimahla asemel hoopis törts rabarberimahla, oleme veelgi enam kohalikku vurfi andnud:).

Kaste:
0,5 dl toorest rabarberimahla
1 tl teralist sinepit (näiteks Felixi Inglise sinep)
0,5 dl toiduõli
1 tl suhkrut
4-5 tilka Worcestershire`i kastet
soola

Salatiks:
veidi võid
keedetud kartuleid
keedetud mune
tomateid
sparglivõrseid
rediseid
spinatit või muid rohelisi lehti
tilli
murulauku

Kõigepealt valmistada kaste. Koostisained panna kaanega suletavasse purki ja loksutada korralikult läbi, soola lisada maitse järgi.
Keedukartulid lõigata paksemateks viiludeks, spargel paarisentimeetristeks juppideks ning praadida võis läbi, kuni kartul on parajalt krõbe ja spargel pehme. Maitse järgi riputada soola peale, nagu ikka praekartuleid tehes.
Tomat tükeldada, redised viilutada, lisada kuumad praekartulid ja spargel, hakkida peale hulgaliselt rohelist ning valada juurde kaste. Segada kõik õrnalt läbi, tõsta peale munasektorid ning pakkuda näljastele sööjatele. Tükk ciabattat kastme taldrikupõhjast kokkuriisumiseks on samuti omal kohal.

Kommentaarid

Olen Ülle.... ütles …
Kas tohib tellida postitust spinati hingeelust :) Mida sellest väärtuslikust rohelisest teha peale supi ja kuidas seda säilitada. Olen lugenud , et on võimalik säilitad, aga peale sügavkülmutamise??? Tervitused :)
Ülle ütles …
No nii, ükskord see juhtuma pidi:). Tunnistan ausalt, spinati ja minu vahelt ei ole jooksnud läbi üksnes must kass, vaid terve kassikari. Pean siin silmas ise kasvatamist. Küll aga püüan mõelda spinati hingeelule pärast mahakaksamist;). Seal enam nii palju neljajalgseid pole:D. Aitäh tervituste eest ja tervitan ikka rõõmsalt vastu!

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes