Koogi ja moosiga Hauka laadal

DanSukkeri telk - Alari ja Leena

Kes ei saa minna Augustiunetusele, läheb Antslasse Hauka laadale. Nii oligi. Asjaolude kokkusattumise tulemusena oli minu ülesanne seal toetada DanSukkeri telgis Alarit ja Leenat moosi- ning tarretisesuhkrust valmistatud mooside-koogiga, et inimesed näeksid, mida on võimalik nende suhkrutega valmistada ja kuidas need asjad välja näevad. Lühidalt kokku võttes, uskumatult lahe kogemus ja läheks veel teine kordki:). Kuna meie telk oli laadaala tagaotsas suurtest ostutänavatest veidi eemal, leidis meid üles küll vähem rahvast, kuid see-eest sai tulijatega põhjalikult rääkida, kuulsime nende käest nii laada- köögi- kui elutarkusi ja ehk suutsime ka meie neile uusi ideid pakkuda. Vähemasti üritasime:D.

Laada pealava

Toimus ka filmitegemine
Kui rääkida mõne sõnaga ka laadast endast, siis minu jaoks oli see liiga kirju. Mitmel pool mujal on pakutavad asjad jagatud eri alade vahel, siin olid tulbisbulad, viinamarjad, kleidid ja sibulavanikud kõik ühes rivis. Ma ei tea, kas see tagab külastajate võrdse huvi kogu territooriumi suhtes, vaevalt.

Imelised Võrumaa viinamarjad

Lapsi sõidutanud poni lemmikmaiuseks osutus ... ketšup:)

Tegelikult kohtasime väga vahvaid uudistajaid-ostjaid. Südame tegi soojaks, kui meilt esimesel päeval kaneelisuhkrut ostnud proua astus järgmisel päeval leti eest läbi ja raporteeris, et täna ostab pärmi ka ja õhtul teeb kohe kaneelisaiu. Kiire otsuse tegi näiteks üks härra, kes veendus moosisaia mekkides, et moosisuhkrutega on võimalik valmistada paksemat hoidist, ja ostis kohe mitu pakki moosisuhkruid. Nende loetud sekundite vältel ütles ta täpselt ühe lause:).
Samas on aga huvitav jälgida inimeste harjumusi. Kuna fariinsuhkur on meil tumedatest suhkrutest kõige kauem müügil olnud, siis enim küsitigi seda. Samas tume Muscovado tekitas just vanemates prouades päris palju kõhklusi. Oh ja otse loomulikult nõuti Soome odavat suhkrut:D. Sellest ei saanud üle ega ümber.

Degusteerimislaud

Aga nüüd moosidest. Valmistasin maitsmiseks kahte sorti moosi, ühe marmelaaditaolise mahedama ja teise mõnevõrra vedelama ja kaunis tugevamamaitselise. Et oleks midagi nii lastele kui täiskasvanutele ja erinevateks kasutusviisideks. Tsukiinimarmelaad tekitas ehk enam elevust, kohe lubati minna koju ja hakata neist moosi keetma, arutasime, et sekka võib panna ju igasuguseid marju, aga ka ploome. Ideid kui palju:). Kui esimesel päeval oligi marmelaad laste lemmik, siis teisel päeval täiesti vastupidi. Ühed vahvad poisid segasid topsis mõlemad kokku ja teatasid, et nii on veel kõige parem.
Kõige enam tegelesime aga hoopis ... keeleküsimustega:). Nimelt otsustasin retseptiflaieril ja väljasolevatel siltidel kasutada üsna uut ja raskestijuurduvat eestikeelset vastet kabatšokile - rullkõrvitsat. Oi seda imestamist ja itsitamist, paljud leidsid, et päris vahva nimetus tegelikult. Samuti jäi inimestele segaseks kahe moosisuhkru erinevus. Kui kribukirjalist seletavat teksti ei näe poes pakendilt lugeda, jätab nii mõnigi uuema variandi ostmata.


Tikri-tsukiinimarmelaad

400 g tikreid (soovitavalt punasekoorelisi)
600 g tükeldatud tsukiinit 
1 dl vett
200 - 250g Dansukkeri 1+3 moosisuhkrut
10 piparmündilehte
(1 tl vanillsuhkrut)

Pane puhastatud tikrid ja tükeldatud tsukiini vähese veega keema ja hauta aeg-ajalt segades, kuni tikrid on lagunenud ja kõrvitsatükid peaaegu pehmed. Lisa moosisuhkur ja piparmündilehed ning keeda veel umbes 5 minutit, kuni mass on kenasti segunenud. Purusta mass saumikseriga ühtlaseks. Lase uuesti keema ja keeda veel umbes 5 minutit, korja ka marmelaadi peale tulev vaht. Võta pott tulelt ja sega soovi korral juurde vanillisuhkur. Tõsta marmelaad puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. 

Mahedamaitseline marmelaad maitseb hästi hommikuse röstsaia või pannkookidega.

Mustasõstravürtsmoos

1 l mustasõstrapüreed (umbes 2 l marjadest)
400 g DanSukkeri moosisuhkrut
1 tl piparkoogimaitseainet
0,5 dl brändit

Kõigepealt valmista mustasõstrapüree, 1 l püree jaoks kulub ligi 2 l marju, olenevalt marjade sordist ja mahlasisaldusest. Purusta marjad köögikombainis ja lase 1 dl veega keema. Seejärel suru mass läbi sõela, eraldades niiviisi seemned ja kestad. Lase saadud 1 l püreed koos suhkruga uuesti keema ja keeda tasasel tulel 10 minutit. Lisa piparkoogimaitseaine ning brändi ja keeda veidi tugevamal tulel veel mõni minut, riisu tekkiv vaht.
Tõsta moos puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Natuke tarretist meenutav moos sobib hästi lisandiks juustuvaagna juurde, samuti ka talviste lihatoitude kaaslaseks.


Koogist räägime aga mõni teine kord:).

Kommentaarid

Liisi ütles …
Hmm mina küll teid ei näinud :( teinekord anna ikka ette teada, eks ;)
Päris kahju kohe, kuigi õnneks varustas Dansukker mind Nami-Nami kaudu parima kraamiga:(
Ülle ütles …
Liisi, no vot, see on, kui sokid-suhkrud segiläbi. Telk oli Võru poolt tulles kõige kaugemas otsas:). Väike teade rippus laada kohta muide siinsamas blogis uudiste-rubriigis, aga kuna see polnud mitte minu, vaid suhkrututvustamise üritus, siis jah laiemalt ei reklaaminud.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes