Posset rohelistest tikritest


Kui ma nägin Good Foodi juulinumbris rohelistest tikritest valmistatavat siidjat kreemi, ei kõnetanud see alguses mind üldse. Ma ütleks, et suisa nullreaktsioon. Kehitasin vaid õlgu  ja mõmisesin midagi "no-noh"-taolist, kui mulle seda seal näpuga näidati. Kollase lipiku panin sellele lehele hoopis ühe teise asja pärast.

Kuna viimase nädala püsisin täiega hoidistelainel ja algsest ükskõiksest suhtumisest marjapõõsastesse oli tekkinud täielik kanaemakompleks, vaatasin meie roheliste marjadega tikripõõsast lõpuks ka vesiste silmadega. Noh, et midagi peab ju neist ka tegema. See on muide täiesti taevalike marjadega põõsas, mille viljad muutuvad ülevalmides mesisteks ja klaasjalt läbipaistvateks. Meil on kaks punaste marjadega põõsast ka, kuid nende marjad ei maitse toorelt sugugi nii taevalikult. Lihtsalt tikrid. Sordinimedest ei tea ma ühegi  puhul tuhkagi, sest põõsad on iidvanad ja kas ka istutades nende nime teati, kahtlen.

Niisiis teemaks rohelised tikrid. Praegu on nad lihtsalt valmis, mitte ülemäära, magusad aga siiski. Osad on juba niisama nahka pistetud, nii et ega põõsa küljes enam suurt midagi ei paistnud.

Aga nüüd hakkas see magustoit minuga rääkima. Pean tunnistama, et minu viimase aja üks vingemaid maitseelamusi. Mõmisesin süües rahulolust, nii siidine, nii tasakaalus, nii ...Uskumatu, kui lihtsatest ja vähestest koostisainetest saab säärase võluva desserdi.

Magustoit valmis veidike mugandatud retsepti alusel.

400 g rohelisi tikreid
1 dl + 2 sl suhkrut
4 dl vahukoort
0,5 tl vanillsuhkrut
1 sl sidrunimahla

Pane puhastatud tikrid keedunõusse ja kuumuta aeg-ajalt segades madalamal tulel paar minutit, kuni hakkavad veidi heledamaks muutuma. Marjad võivad natuke lõhki minna, kuid ei tohi veel plödiseks muutuda. Tõsta tulelt, lase mass saumikseriga sodiks, suru läbi sõela, et eraldada seemned ja kestad. Jäta mõned ilusamad marjad enne purustamist alles.

Teises potis kuumuta koor 1 dl suhkruga keemiseni ja lase madalamal tulel mõni minut podiseda. Sega vanillsuhkur ja suurem osa tikripüreed koore hulka, jättes 4 sl alles (vajalik serveerimisel). Lisa segades ka sidrunimahl. Jaota segu nelja magustoidukausi vahel ja tõsta paariks tunniks külmkappi tahenema.

Lisa alles jäänud püreele suhkur ja kuumuta keemiseni. Lase jahtuda ning sega juurde eelnevalt alles jäetud terved marjad. Serveerimisel tõsta igale kreemiportsule lusikatäis marjapüreed ja mõned siirupised tikrid.

Kommentaarid

Pille ütles …
Ma olen seda posset-desserti seni vaid sidrunitest teinud (Nami-Nami kokaraamatuski on retsept), imemaitsev on. Ent loomulikult, tikrid on ju ka hapukad, nii et peaks samuti sobima. Tellin ruttu ema käest karbitäie marju jälle :)
Ülle ütles …
Pille, kusjuures ma olen igasugu "imelikke" variante proovinud, kuid niiöelda tavalist sidruniga veel mitte:). Jätan selle talve peale, kui värskeid marju enam võtta pole.
Anonüümne ütles …
Tõotab tulla tõesti selline nagu sinu postituses lubatud. Panin just kappi tahenema. Võrratu!

Kerttu
Kaare ütles …
Mmm, suu joookseb vett, aga tikrid on juba kahjuks otsas :(
Ülle ütles …
Kerttu, anna siis teada, kas maitses. Tikritega on minu meelest kaks võimalust, kas jah või ei.

Kaare, mul läksid selle magustoidu sisse justtäpselt viimased rohelist värvi marjad. Vaimustunult tormasin seejärel aeda ja korjasime paar karpi ka punaseid tikreid sügavkülma, ehk talvel saab proovida neistki midagi teha.
Anonüümne ütles …
Ootasin eksperthinnangu ka ära - tunnistati maitsvaks:) Ma pole sellisest magustoidust varem kuulnud, iseenesest lihtne ja maitsev. ei tea, kas kannattaks punasest sõstrast ka teha? Linnud on mõned marjad veel põõsa otsa jätnud:)

Kerttu
Ülle ütles …
Tore, et meeldis:). Possetit ehk kalgendunud koorekreemi tehakse tavaliselt sidruniga (http://britishfood.about.com/od/dessert/r/lemonposset.htm), aga seda saab teha idee poolest kõigi hapude lisanditega. Nii et teoreetiliselt peaks saama valmistada ka punastest sõstardest, kui toorestest marjadest teha viljalihaga mahl (läbi sõela või mahlapressiga). Edasi on juba katsetamine ja maitse timmimine:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes