Sametised pirnimoosid

Just nii võiks iseloomustada magusatest ja mahlastest pirnidest valmistatud moose. Pirnid kuuluvad mu lemmikpuuviljade top 3 hulka, mis tähendab, et kui suvisel ajal õnnestub kellegi toreda inimese käest saada ämbritäis pirne, tunnen ennast justkui õnnesärgis sündinuna. Meie aias pirnipuid kahjuks pole, mõne aasta tagune üritus lõppede jänkude võiduga ja uut ei ole veel julenud välja valida. Aga kevadel tuleb see hetk kindla peale, ega siis nii lihtsalt saa neile puunärijatele ka alla anda.

Esimese ämbritäie sain sel aastal täiesti kogemata, kui oli plaan onunaise Edaga nende poolt edasi pohlametsa siirduda. Plaani rikkus ära vihm, nii et mätta otsas küürutamise asemel suunas Eda mind sujuvalt oma pirnipuude alla. Oi milline rõõm! Kuna varased pirnid (nagu õunadki)on hästi õrnakesed ja kipuvad kiiresti riknema, säilitamiseks need ei sobi, siis läks suuremaks moosivaaritamiseks. Mmmm, kui mõnus:).

Kui kaneeliga pirnimoos on selline talvine pai, kus kerid jalad teki sisse ja süda ihkab midagi soojendavat, siis pohlamoos meenutab pigem sametiselt sumedat augustiööd, mil tähed laiutasid üle taeva ning linnutee sirutas ennast pea kohal. Ilus ju;).

Pirnimoos sidruni ja kaneeliga

Pirnimoos sidruni ja kaneeliga

1 kg puhastatud pirne
1 dl vett
1 sidruni koor
1 kaneelikang
250 g Dansukkeri 1+3 moosisuhkrut

Tükelda pirnid ja pane vähese veega keema, lisa ka kaneelikang ja riivitud sidrunikoor. Hauta tasasemal tulel, kuni pirnid on pehmed. Eriti ühtlase ja siidise tulemuse nimel lase mass saumikseriga ühtlaseks. Lisa nüüd suhkur, keeda mõni minut, vajadusel riisu vaht ning tõsta moos ettevalmistatud kuumadesse purkidesse.

Sametine pohlamoos õunte ja pirnidega

Sametine pohlamoos

0,5 kg pohli
0,5 kg tükeldatud õunu
0,5 kg tükeldatud pirne
2 dl vett
450 g moosisuhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Pane marjad ja puuviljad koos veega keema, eemalda vahepeal vaht. Kui kogu kraam on pehme, purusta keedus saumikseriga hästi ühtlaseks ja peeneks massiks. Lisa nüüd suhkur ja keeda moosi umbes 5 minutit, vajadusel riisu tekkiv vaht. Tõsta pott tulelt, maitsesta moos vanillsuhkruga ning tõsta kuumadesse purkidesse.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes