Kolm uut Eesti maitset Tartust - rumba, disko ja paso doble

Kas te teate, mis on Eesti Maitsed? Nutikamad tuletavad meelde parimate restoranide valimisi ja veelgi nutikamad arvavad ära, et ju käib ka kahvlite-nugade klõbin sellega kaasas. Täpselt nii just ongi! Eesti Maitsetele on tulnud seltsiks Eesti Maitsed Täna, millega liitunud söögikohad panevad välja põnevad ja veidi teistmoodi pakkumised. Ja mitte ainult toidu osas, roaga sobitatakse ka kõrvalepakutav jook. Tegemist ei ole mitte päevapakkumistega, vaid spetsiaalselt kokku pandud hõrgutise, peibutise või kui soovite, ka komplimendiga kallitele külalistele. Ettevõtmisega on liitunud hetkel Tallinna, Tartu ja Pärnu söögikohad, täpsemat infot kõigi osalejate kohta leiab Eesti Maitsete kodulehelt (vajuta allservas sinist kasti TÄNA), aga veel šefim on ennast kursis hoida läbi Facebooki lehe (ära unusta Like nuppu:) ), kus lisaks jooksvale infole loositakse lugejate seas välja ka võimalusi nendesamade toitude nautimiseks.

Mida siis Tartu restoranidest otsida? Tartu vaim on niikuinii igas kohas valvamas, nii et teda eraldi jahtida pole mõtet. Küll aga tasub juhul, kui seistes ülikooli peahoone juures või Pirogovi kõrval tekib tunne, et hing ihkab midagi erilist, seada sammud alla jõe poole: algul Wernerisse, siis Truffe`sse ja lõpetuseks Taskusse Cookbook`i. On ju ilus teerada, loogiline pealegi:).

Kokteilimaias part Werneris

Vana hea ja ustav Werner, mis on jäänud pea ainsaks vanakooli kohvikukultuuri kandjaks, suudab tõeliselt üllatada. Kas pole juba imestust väärt, kui valmistudes kohtinguks pardiga, tuuakse kavala naeratuse saatel lauale magus kokteil. Mida? Poleks osanud oodata. Siis saabub aga oodatud part, õrnkrõbeda pealispinna sees peidab ennast roosa ja imelises küpsusastmes liha, kaaslasteks õun, spargel, rukola, kirsstomatid ja koorevaht. Milline õnnis kooslus! Õhus, pardoon, suus,  on tunda soolase ja magusa duelli, mis päädib õnneliku lõpuga. Ja kõige tipuks see kokteil:). Vahele proovitud väikesed sõõmud hapukast õunaliköörist, vahukoorest ja demerara suhkrust valmistatud õhulist jooki suunavad sujuvalt maiste naudingute aeda, mida oleks parem tunnetada suisa kinnisilmi. Lõpetan eine äraoleval pilgul, isegi uksest väljudes saadab mind pealtnäha kohtlane naeratus. Ma usun, et selline tunne on ülim, mille suudab esile kutsuda üks imeliselt harmooniline toit.

Werneri kokteil

Sellesama vaimustusest kohtlase naeratuse saatel põikan Truffe´ sse. Kui Werneris pakutust õhkus oma värvide ja olustiku kaudu klassikalist ning traditsioone austavat, isegi akadeemilisust, siis Truffe vallutab kohe oma värvidemängu ja mitmekesise maitsebuketiga. Peale hurmavat pearooga maitstud dessert annab sombusele detsembripäevale otsemaid elu juurde. Taldrikul kohtuvad tumeroosa vaarikagranita, õrnalt rohekas meloni-basiilikusalat, kuldselt soe pruuni suhkru karamellkreem ja õrnalt roosakas suhkruvatt. Ahh milline õhulise tupsuga valgusfoor. Kui sinna juurde mekkida Itaaliast hangitud limoncellot, võikski korraks unustada, kus sa parasjagu viibid. Taldrikule paigutatu täiendab üksteist, mõjudes kokku üldse mitte tapva suhkrupommina. Mina, kes ma sõin elus teist korda suhkruvatti, sattusin sellest ülimasse vaimustusse. Näete, mis juhtub isegi täiskasvanud inimesega, pruugib vaid Jorma mõttevälgatusi täis köögi ligi lasta:). Oh, oleksin peaaegu unustanud rukkililled, üks isamaaline kiiks peab suhkruvatti ometi ju kodustada aitama:).

Kummitav kooslus Truffe`s

Nägu jätkuvalt ebatavaliselt optimistlik, võtan ette kerge jalutuskäigu Taskusse Cookbook`i. Kas härjaks on raamatud kõrvalasuvas raamatupoes või on seda suussulav kaalujälgijate hirm - pistaatsiakook koos mõrkja Iiri kohviga? Jätan selle keerulise küsimuse teiste magusasõprade lahendada ja keskendun ise maitsete nautimisele. Pistaatsiaroheline kreemjas täidis krõbedal küpsisepõhjal on iga maiasmoka unelm ja lonks tugevalt viskist kohvi täiendab koogi rikkalikku maitset. Üks on kindel, sulnis rahulolu laseb teid hiljem poepoolele hüpates segamatul ilmel ning rahulikul meelel kokaraamatuid sirvida, te ei tunne mingit ahvatlust kaunitel fotodel kujutatu järele, te olete rahul.

Kokaraamat Taskus

Niisiis, elamusi täis jalutuskäik tänaste Eesti maitsete radadel on lõppenud. Ütlen ette, et kiire sprindi asemel tuleks kasutada tasast jalutamist, soovitavalt etappide kaupa. Proovitud maitsed on seda väärt, et nende nautimiseks aega võtta.

Kõigis kolmes söögikohas saab kirjeldatud roogi maitsta alates järgmisest nädalast ja eeldatavalt vähemasti aastavahetuseni. Werneris ollakse optimistlikud, et ehk jääb see kelmikas pardike suisa menüsse (uues menüüs on olemas pardikoib). Ja ärge unustage ka tavalist menüüd uurimast, nii mitmedki restoranid on siirdunud juba jõululainele

Fotod: Lauri Laan

Kommentaarid

dr Baarmän ütles …
Jessas, see on ju puhas luule, mida sa siin internetti puistad.
Näib, et oled tõesti inspireeriva elamuse saanud :)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus