Midagi head tahaks


Tüüpiline mõmin. Kusjuures tükk aega pole sellist tunnet olnud, et tahaks magusat saia. Viimasel ajal on aur läinud rohkem soolasele, magusa aset jõuavad täita vaid mõned kommid. See selleks. Kui aga tõesti tuleb üks suur magusaisu, aitab kõige kiiremini pärmitainas - teed taina valmis ja kerkimise ajal mõtled, mida sinna vahele rullida. Nii lihtne see ongi. Muude kookide ja keekside puhul peab kontseptioon ju kohe valmis olema:).

Niisiis üks hea ja magus sai.Vormisin selle valmis nagu Heidi Parki babka, mis oma tagasi pööratud ja seejärel vinti keeratud rullina esindab babka juudipärast versiooni. Babadest (tänapäeval nimetatakse rohkem babkadeks) tuleb kindlasti juttu kevadepoole, on ju tegemist lihavõtteküpsetisega, mis on viimasel ajal kuidagi unarusse jäänud.

Tagasi advendiaega naastes on see aga täiesti sobiv jõulueelne küpsetis, kuna sisaldab ohtralt martsipani. Harilik martsipan on tavaliselt liiga kõva (aitab vaid sügavkülma panek ja seejärel riivimine), kuid "Odense" tootesarjas leidub ka pehmet martsipanimassi, mida on mugav suisa noa või spaatliga laiali määrida. Kasutasin seekord rohelist pistaatsiamaitselist massi, et koos punaste jõhvikaträpsudega anda küpsetisele veidi lõbusamat nägu.

3 dl piima
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
0,25 tl kardemoni
umbes 5-6 dl jahu
1 pk kuivpärmi (12 g)
100 g kuivatatud jõhvikaid
50 g võid
200 g pehmet martsipanimassi
kaunistamiseks tuhksuhkrut

Soojenda piim, lisa maitseained, jahuga segatud kuivpärm ja peenikeseks hakitud jõhvikad ning sega läbi. Pane juurde tükkideks lõigatud pehme või ja klopi tainas hästi läbi (lööb kausi servadest kenasti lahti, vajadusel lisa veel jahu). Teen seda tavaliselt puulusikaga suures kausis, sõtkuda polegi tarvis.
Kata kauss toidukile või köögirätiga ja pane sooja kohta kerkima.
Rulli tainas ristkülikukujuliseks tükiks ja määri peale martsipanimass. Keera rulli, näpi serv korralikult kinni ja vooli laual kätega rullides seda "soolikat" veel pikemaks ja peenemaks. Seejärel painuta rull pooleks ja keeruta mõned keerud peale nagu lõngavihti tehes. Tõsta sai küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi, lase veel 15-20 minutit soojas kohas kerkida, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 15 minutit 200 kraadi juures ning seejärel 20-30 minutit 180 kraadi juures. Tainakoguse võib vabalt ka poolitada ja küpsetada kaks väiksemat saia.
Magus sai maitseb kõige paremini leigelt koos klaasi piimaga.

Kommentaarid

ilse ütles …
Tõesti näeb isuäratav välja:) Seda tahaks kohe proovida, kuig ma väga suur saia sõber pole:)
Liisi ütles …
Tõesti ilus jõulune!
Ülle ütles …
No vahel peab ikka saia küpsetama, vähemalt mõnusa lõhna tekitab:)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus