Tänavune jõulukook NÕHK-i teemal


Kaunis jõuluõhtu, päevasest vihmast, jäitest ja lörtsist sai õhtuks lumi, justnagu tellitult. Talvine pööripäev, Kristuse sündimise püha, õrn lumi, kas see pole mitte kaunis ja südantliigutav. See on aeg, kus tänatakse mööduva aasta eest ja pühitsetakse seda, mida on inimestele antud. Lugesin just, et eestlased on jõulurahvas, isegi kui inimesed ei pea muidu kirikus käimist oluliseks, püütakse seda kindlasti jõulude ajal teha või vähemalt peetakse seda püha koduses ringis kõigist teistest pühadest olulisemaks. Ei saa salata, rahvakalendris on jõulud kõige tähtsamad pühad, siinses kristlikus kalendris on see samuti nii läinud.

Seda, et jõulu teiseks pühaks on maa ootamatult must ja tunne nagu oktoobris, lisaks vintske torm Patrick, ei osanud jõululaupäeva õhtul küll ette näha. Tuletades meelde möödunud jõule, oli muidugi õnn, et nüüd kihutas tuul ja mitte lumetuisk. Kui ligi kuue aasta tagune jaanuaritorm tegi 1:0 meie suure kadakaga, siis Patricu saagiks langes vana kaheharuline vaher, mille üks pool pikutab nüüd garaaži katusel. Lisaks võttis kasvuhoone tiivad külge ja tahtis vist lõunamaale hakata lendama, paraku jäi ta kahe saare vahele lihtsalt kinni. Ja kõrge piksemasti kinnitustrossid tuleb kevadel ka välja vahetada, juhul, kui on veel, mida vahetada.

Meie üsna klassikalise jõululaua juures on ainus kindel muutuja õhtusööki lõpetav kook. Idee tänavuseks koogiks sain Werneri kohviku NÕHK-i koogist*, mida häbi tunnistada, maitsesin esimest korda alles nädalakene tagasi. Pisut guugeldamist ja selgus, et see kook on kohviku koogilistis juba tubli 2 aastat... Ütleme nii, et juhtub ka parimates perekondades ja asjaolu, et mul on õpetajapaberid taskus, ei tule siinkohal kasuks.

Originaalkook meenutab natuke Britat, kuid kakaoga pruuni põhja ja kohvimaitselise kreemiga. Minu versiooni ülesehitus on sarnane, täidises kasutasin punaste sõstarde asemel hoopis vaarikaid. Tänu hapudele marjadele polnud kook üleliia magus ja sööjad olid äärmiselt rahul.

3 muna
1 dl suhkrut
2,75 dl jahu
3 sl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
75 g võid
0,5 dl piima
2 munavalget
0,6 dl suhkrut

2 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
200 g toorjuustu
1 dl tumeda šokolaadi nööpe või 50 g mõru šokolaadi
2-3 dl vaarikaid (külmutatud marjad sulata eelnevalt)
2 sl lahustuvat kohvi
3 sl tulist vett
2-3 lehte želatiini

Põhja jaoks vahusta 3 muna suhkruga võimalikult tugevaks vahuks, lisa sõelutud jahu ja kakao ning küpsetuspulber, sega kergelt läbi. Lõpuks vala juurde sulatatud või ja toasoe piim, sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile (veidi väiksem tavalisest ahjuplaadist) ja aja lusikaga ühtlaselt laiali. Vahusta 2 munavalget tihkemaks vahuks, lisa edasi vahustades järk-järgult suhkur, vaht peab jääma läikiv. Laota vaht poolele tainale ja küpseta põhja 200 kraadi juures 15-20 minutit. Kui besee kipub liiga pruunikaks tõmbuma, alanda temperatuur 180 kraadile.
Kreemi jaoks paisuta želatiinilehed külmas vees ja sulata lahustuvast kohvist valmistatud kanges kohvis. Vahusta koor suhkruga, mikserda juurde toorjuust ja vahusta koos õhuliseks. Lisa väiksemaks hakitud šokolaadinööbid (näiteks "Odense" toode) või tavaline tahvelšokolaad (nööbid on siiski sobivamad, kuna tahvelšokolaadi tükid jäävad liiga pudised ja kandilised), vaarikad ja lõpuks pidevalt segades mahajahtunud želatiinisegu.
Jahtunud põhi lõika risti pooleks. Aseta pruun pool sobiva suurusega küpsetusvormi või ehita teise inimese abiga küpsetuspaberiribadest koogist kõrgem äär ümber põhja (seo vähemalt kahest eri kõrgusest niidiga kinni, et paberiääred lahti ei läheks). Vala kogu kreem põhjale ja suru beseega pool ühtlaselt peale. Vormi või paberäärt on seepärast tarvis, et kreem on veel kaunis vedel ja ei püsi muidu paksu kihina alumise ja pealmise pruuni kihi vahel.
Lase koogil vähemalt 3 tundi jahedas tarduda.

Kaunist teise jõulupüha jätku ja lootust, et tormid rahunevad.



* - NÕHK on Noore Õpetaja Huviklubi, mis tegeleb õpetajaameti propageerimise ja väärtustamisega, klubisse kuulub nii õpetajakoolituse üleõpilasi kui noori õpetajaid. Werneri kohvik valmistab ka samanimelist kooki.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus