Küpsised, mis muutuvad magusast soolaseks

Nagu siit blogist ka aru saada, ei ole ma eriline küpsisefänn. Siiski on mõned krõbistamismagnetid nagu kaerahelbeküpsised ja kookosmakroonid, mille järele aeg-ajalt täiesti vajadust tunnen.
Aga soolased küpsised? Oo jaa, krõbedad köömne- või soolapulgad on viimase peal. Sel korral köitsid mu pilku hoopiski tüümiani ja sinepiga küpsised. Ütlen kohe, et algsest retseptist valmis kolm erinevat versiooni, millest kõige omapärasemaks osutus esimene, kõige suupärasemaks aga viimane.

Algne suhkru-soola vahekord (2 sl suhkrut : näpuotsaga soola) andis ääretult põneva maitse, esimest suutäit proovides on küpsis magus, veel ei tunne ei sinepit ega tüümiani, teist ampsu võttes on tunda juba soolasemat nüanssi ja lõpuks jääb suhu seesamiseemnete pähkline mekk. Täiesti vapustav. Järgnevates proovides sai tavaline nisujahu asendatud täisterajahuga ja kaerahelbed kaerakliidega ning seesamiseemnete kogust suurendatud. Nüüd jäi tulemus krõbedam ja magusa-soolase efekt sutsu väiksemaks, kuid lõppmaitse oli veelgi nauditavam.
Küpsiseid võib mõistagi niisama nahistada, kuid sobivad väga hästi ka erinevate juustude juurde.

Retsepti algversioon pärineb H.Waldeni raamatust "Cookies, irrestible biscuits, brownies and bars".


3 dl täisteranisujahu
0,5 dl tavalist nisujahu
2 dl kaerakliisid
3 sl seesamiseemneid
1 sl suhkrut
1 tl soola
veidike jahvatatud pipart
2 tl küpsetuspulbrit
1-2 sl värskeid tüümianilehti (vajadusel haki peenemaks)
100 g võid
0,5 dl piima
2 munakollast või 1 muna
2 sl Felixi Inglise sinepit

Sega kuivained omavahel, lisa sulatatud või, piim, muna ja sinep. Sega ühtlaseks tainaks. Kui tundub, et jääb liiga purune, võid tilga piima juurde panna. Vormi toidukile abiga tainast vorst ja jäta vähemalt pooleks tunniks külma tahenema. Lõika külmast tainast umbes 0,5 cm paksused viilud ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Lase küpsistel ahjuplaadil täielikult maha jahtuda, kuna kuumast peast on nad hästi rabedad.
Sellest kogusest saad umbes 40 küpsist.

Kommentaarid

Marju ütles …
Mm. Ma olen ka samasugune mitte-eriti-suur-küpsisefänn, samas kooslused, kus on magus-soolane, on jällegi vastupandamatud, nii et neid, su väga ahvatlevatel fotodel olevaid iludusi, Ülle, tahaks küll väga mekkida! :)
Anonüümne ütles …
oh, läheb järeletegemiseks! :)

kristi
Ülle ütles …
Marju, sinuga päri, sellised krutskiga maitsed on märksa põnevamad kui lihtsalt või-suhkur-jahu. Pealegi on need küpsised väga kiiresti valmistavad, nii et tee proovi:).

Kristi, sinu küpsistes kasutasin täisterakaerahelbeid, veel tegin proovi ka kiirhelvestega, kuid kõige krõbedama tulemuse andsid siiski kaerakliid. Ja mängida võib siin jahude ja helvestega veelgi. Head küpsetamist!

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes