Talvine rullbiskviit


Mulle meeldivad rullbiskviidid. Esiteks on neid lihtne teha, teiseks võib biskviidi täidisesse panna igatsorti marju-puuvilju, mida iganes süda lustib ja kolmandaks, nad maitsevad enamusele inimestest.
Talvel tahaks tugevamat kooki,  rammus kreem, sulnilt švipsis mustad ploomid, tummine šokolaad, kõik nagu loodud külmade ilmade jaoks. Lonks head kohvi või korralikku taimeteed juurde, varbad taas soojad.

Pealt kreemiga kaetud ja kahest rullist puutüve moodi sätitud ning vastavalt kaunistatud rulle nimetatakse ka halgudeks ja on eriti popid näiteks prantsus- ja ingliskeelsetes maades jõulude paiku - bûche de noël või siis christmas yule log. Muide, ka meie 1930.aastate kokaraamatutes ja ajakirjade retseptilehtedel kohtab õpetusi "kasehalu" valmistamiseks, isegi nõukaaja ajakirjadest on selline asi läbi käinud, küll enam mitte viimasel ajal. Neile "halgudele" peaks pühendama suisa omaette loo, täna aga üks lihtne ja õhuline rull, mida kõlbab teha terve talve jooksul.


4 muna 
0,75 dl suhkrut
3 sl jahu
1 sl kartulijahu
2 sl kakaod
50 g võid

100 g musti ploome
0,5 dl brändit
2 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
150 g maitsestamata toorjuustu

50 g tumedat šokolaadi
3 sl kohvi- või vahukoort

Kõigepealt haki kuivatatud ploomid väikesteks tükkideks, sega brändiga (sobib ka mõni muu kangem alkohol, lastele pakkumiseks jäta alkohol retseptist välja ja asenda magusama marjamahlaga) ja jäta vähemalt paariks tunniks, parem oleks üleöö, seisma.
Biskviidi jaoks vahusta munad koos suhkruga üsna tugevaks vahuks. Sõelu juurde kuivained ja sega õrnalt tõstvate liigutustega tainas kergelt läbi. Lisa sulatatud või ning sega tainas ühtlaseks. Vala see võitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 8-10 minutit. Parem vähem kui rohkem, sest üleküpsenud biskviit muutub kõvaks ja ei kannata enam kokkurullimist. Valmisküsetatud põhi kummuta teisele küpsetuspaberilehele, jahuta leigeks ja keera küpsetuspaberi abil rulli.
Seejärel valmista täidis. Selleks vahusta koor suhkruga keskmiseks vahuks, lisa toorjuust ja mikserda kõik koos õhuliseks. Lisa nüüd ploomid koos vedelikuga ja sega hoolikalt kõik läbi.
Laota biskviit laiali, määri 3/4 täidisest jahtunud põhjale ja keera rulli. Kata rull pealt ülejäänud kreemiga, soovi korral võid jätta mõned "oksakohad", et maius rohkem puuhalgu meenutaks.  Glasuuri jaoks lase koor väikeses kastrulis peaaegu keema, tõsta tulelt, lisa tükeldatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Nirista glasuur rullile meelepäraseid triipe, vööte või ruute tehes.
Lase koogil vähemalt paar tundi taheneda ja naudi.

Kommentaarid

Kaare ütles …
No sellest rullbiskviidist hammustaks küll ühe suure ampsu :) Nii isuäratav!
Liis ütles …
Nii head magusa ampsu pole tükil ajal saanud. Muutsin natuke oma maitsele ja lisasin brändi ja ploomide asemel marju. Supper hea asi. Aitäh retsepti jagamise eest!
Ülle ütles …
Liis, vahva, et said idee oma rullile.
Koopatibi, ega nüüd ei jää muud üle kui hakata küpsetama:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes