Tartu uued märksõnad on liha, lumi ja mehed


Veidi enne jõule avati Tartus Küütri uulitsas uue söögikoha Meat Market uks. Truffest teada-tuntud Joel Ostrat võttis asja ette, korjas inspiratsiooni nii Ameerikamaalt kui kodusest Eestist ja tegi ära. Iseenesest intrigeeriv mõte luua hillitsetud ülikoolilinna toidumaastikul selline ambitsioonikas paik, mille kandvaks teemaks on liha ja kokteil. Mitmed ideed on juba kusagilt tuttavad, kuid las ta olla, see kusagil ei asu Tartus.

Vaade pühale jahisöömaajale. Foto: Lauri Laan.

Ütleme nii, et mõtteintriige jätkub veel pikaks ajaks, sest sisekujundus on tulvil sümbolitest. Kuidas muidu saaks külmalt suhtuda näiteks esimese ruumi otsaseinas eksponeeritavasse püha jahisöömaaja pilti. Mismoodi mõista piiblist tuntud ja Leonardo da Vinci ning teiste lugematute kunstnike poolt kujutava kunsti kaudu tuttavaks saanud viimse õhtusöömaaja stseeni uut tõlgendust. Meie ilmas tähistab see stseen kõigi kristlike tähenduste kõrval ka ühtsust - nii toit kui meie oleme üks. Kas laual olev vein ja leib peavad olema ning jääma traditsioonilisteks või võib samal eesmärgil kasutada coca-colat ja kartulikrõpse nagu kusagilt juhtusin lugema. Või erinevaid lihasid nagu siin? Esimese ruumi pikem valge sein pidi saama lähiajal ka samas võtmes dekoreeritud. Kas sinna reastuvad siis metamorfoosid Flaami või Prantsuse maalide ainetel? Muide, isegi armastatud Claude Monet on lähivaates suurt lihakäntsakast kujutanud.

Seinakell baarileti kõrval

Teine küsimus puudutab seinakelli, mida kohtab eriti tagumises söögitoas. Kõik nad on erinevad, kõik näitavad erinevat aega ja kõik nad ... seisavad. Milleks, mis eesmärgil, kas aeg seisab? Jah, need pidavat tõesti sümboliseerima rahulolu (aeg seisab, kuni sa oled siin). Ah jaa, üks õiget aega näitav kell on plaanis siiski ka üles panna:).

Tükk punast tellisseina

Üks element, millest ma ei saanud ega saa siiski kohe mitte kuidagi aru, on klaaskasti topitud ja hulga lambikestega välja valgustatud jupike punasest tellisest laotud seinast. Kui kogu plats on viisakas, kaasaegse pehme ja mugava mööbli, õhulise söögiriistadega ehitud suure lühtri ja armsa kolme tulega põrandalühtriga, siis see tellis ... Ju mängib kaasa ametiga kaasaskäiv kretinism, nii et silmal hakkab valus vaadata alasti kistud suvalist konstruktsiooni. Puhas ja ehe on selles kontekstis tänapäevane väljamõeldis.


Otse loomulikult kohtab igal pool restorani logolt pärit sarvikut, mis ei lase unustada oma asukohta. Püsige valvel, neid tuleb juurdegi!

See oli siis väike ekskursioon ekslevale pilgule pärast uksest sisseastumist. Veidi aega endale mugava istumise tekitamiseks ja ongi kord menüü käes. Lisaks lihale, lihale ja veelkord lihale on võimalik saada ka midagi kergemat, kas salatit, suppi, samuti magusat. Otse loomulikult on menüüs pikk kokteililist, kus nii maailmakuulsaid klassikuid kui oma maja loomingut (näiteks rohekat värvi mis-ta-iganes-nimi-oligi on ülimalt omapärane eksemplar). Lisaks teeb restoran koostööd Lõunakeskuse Taluturuga, kust saabuvad mõnusad koduküpsetatud leivad. Mõistagi on menüüs ka päevapakkumine, ikka liha teemal:).

Tummine lihasupp jõhvikate ja seemnetega leiva ning ürdivõiga, juurde Saku mõdu. Foto: Lauri Laan

Meat Market viskus otsemaid ka Eesti Maitsete karussellile, pakkudes välja järgmise intriigi ehk koosluse lihasupist ja magusast mõdust. Rohkete ürtide, sibula ja seentega ning väikese demerara suhkru vimkaga puhtast lihast tihkeks haudunud tummine supp maitseks ideaalselt pärast paarikümnes miinuskraadis külmetamist ja kuuluks kindla peale meeste eelistuste toppi. Sestap loodab Joel krõbedamatele ilmadele ja arvab, et kui lund ja talve ikka jätkub, võiks see menüüs olla ka veel veebruaris.


Kui rääkida kõrvalepakutavast joogipoolisest, siis minu esimene reaktsioon komplekti nime - magus lihasupp - nähes, oli pigem ei (no kes siis mesist mõdu supi kõrvale joob!). Mida tühjemaks supikauss sai, seda enam tundus supp ja jook omavahel sobivat. Ehk ka seepärast, et koos joogiga sattus klaasi äärelt suhu ka sidrunist hapukaid suhkrukristalle. Selle peale tahtnuks jalad sohvale kerida ja mõneks ajaks sinna mõnulema jääda. Usun, et kel veel selline mõte peaks tekkima, ei keela seda vast keegi. Soovitavalt ilma saabasteta:).

Nii et kel tahtmine pääseda välja päevapraadide rutiinist šnitsel-hautis-šnitsel, tasuks astuda sisse aadressil Küütri 3 paiknevasse Meat Marketisse ja küsida Eesti Maitsete pakkumist. Usun, te ei kahetse. Auto unustaga aga maha, sest mõdu kangus on 4%.

P.S. MM-i kirev elu kulgeb hetkel vaid Facebookis, kuid peagi saab juba rohkem infot nende kodulehelt.
P.P.S. MM-s ei lasta ainult plaadimuusikat, aeg-ajalt esinevad seal õhtusel ajal päriselt häält tegevad inimesed või lahutavad külaliste meeli DJ-d. Pidu, pidu, pidu!

Märkus: MM ei ole veel päris valmis. Ja teine märkus: väljumisel ärge unustage astet:).

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes