Tordikiirabi


Olen korduvalt öelnud, et minus ei ole seda tordinikerdamissoolikat. Haprad suhkrumassililled või maalilised martsipanipildid jäägu nendele, kes seda oskavad, õigemini, kellel on seda kannatust. Sestap teen tavaliselt puuvilja- ja marjatorte, kus kaunistamiseks piisab kreemist (tordipritsist siiski:) ), hunnikust marjadest või puuviljadest ja peotäiest hakitud šokolaadist. Põhjaks tavaliselt kodukanamunadest kollane biskviit, vahele erinevaid moose, kohupiimakreeme, jms. Rutiinne värk:).

Küll on tore, et minusuguste tordimaailma on võimalik ka avardada. Odense martsipanide hulgast leiab nimelt juba valmisrullitud martsipanilehe, mis on mõeldud just tortide katmiseks. Kui tavaliselt on martsipani rullimine üks rist ja viletsus, siis nüüd läheb tordi kokkupanek 1-2-3.

1 pk Vilma Erika kakaotordipulbrit
2 dl vett
100 g võid

haput moosi (näiteks pohlamoosi)

2 dl vahukoort
1 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
300 g toorjuustu
300 g Nopri koorekaramelli

250-300 g martsipani või 1 valmisrullitud martsipanileht
veidike meelepärast marjajahu või punapeedipulbrit

Sega tordipulber, vesi ja sulatatud või tainaks ning küpseta 24-cm lahtikäivas koogivormis 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni puutikuga proovides on põhi küps.
Jahtunud põhi lõika eriti püüdlikult proovides kolmeks kihiks. Kreemi jaoks vahusta koor suhkrutega pehmeks vahuks, mikserda juurde toorjuust ja koorekaramell. Alusta nüüd tordi kokkupanemist, ikka nii, et põhale veidike moosi ja siis kolmandik kreemi, seejärel teine põhjaketas ja taas moos ning kolmandik kreemi. Viimase kolmandiku kreemiga kata tort pealt ja külgedelt.
Võta martsipanileht pakendist välja ja eemalda ettevaatlikult kilest. Kui kasutad tavalist martsipani, siis tuleb ta rullida õhukeseks kettaks. Kata tort martsipaniga ja lõika ülejääv äär ära. Sellest äärest võib hakata nüüd roose valmistama. Lõika väikese vormi või pitsiga poolkuukujulised tükid, näpi sõrmedega kaareosa veidi lainelisemaks ja hakka kroonlehtedest õit ehitama. Et anda õitele juurde värvi ja tuua esile nende lopsakust, võib kaunistused riputada üle kas marjajahu või punapeedipulbriga. Viimast saab näiteks Piprapoest või Tartu Würtspoest.
Martsipanilehte saab kaunistada ka heegeldatud linikute abil. Nimelt tuleb võtta mingi sobiva kujuga hõredama mustriga linik, asetada see martsipanile ning asuda tainarulliga rullima, kuni linikumuster jääb martsipani peal nähtav. Muidugi saab pitsimustreid tekitada ka spetsiaalsete mustrišabloonide abil, aga tuletame meelde, see on tordikiirabi:).

Odense ja Vilma tooteid jagas katsetamiseks kommivabrik Kalev.

Kommentaarid

Liilia ütles …
lihtsuse põitub võlu! see tort on lausa superkena ju!!
Liilia ütles …
lihtsuses peitub võlu...seda tahtsin öelda :S
Ülle ütles …
Liilia, nii ongi:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes