2 in 1 - kas pidulik kirsitort või dessert


Veel ühest imetabasest koogist, kindasti ühest mu suurest lemmikust. Õigem oleks teda nimetada tordiks, kipub ta olema ju märksa pidulikum ja suursugusem kui näiteks üks lihtsalt ... kohupiimakook. Pealegi on tegemist mitmefunktsioonilise "tootega", kasutades retseptikohast kogust želatiini, saab temast kauni lõigatava tordi, kui aga panna vähem, võib moodustada imelise kihilise magustoidu. Pehme ja rammusalt siidine nagu üks magusroog olema peab.
Retsept pärineb raamatust "100 kooki pereköögist". Kuna olen seda kooki vahelduva eduga teinud ligi 10 aastat, võin teda nimetada juba vanaks heaks klassikaks:).

200 g võid
1,5 dl suhkrut
4 munakollast
500 g (rosinatega) pakikohupiima
15 g želatiini
1 dl vett

4 munavalget
1 dl suhkrut
2 sl kakaopulbrit
10 g želatiini
0,5 dl vett

1 suur purk kirsikompotti
7-10 g želatiini

Kuna iga kihi jaoks läheb tarvis eraldi ports želatiini, oleks mõistlik panna vastavad kogused želatiini koos veega  kolme erinevasse kaussi paisuma ja sulatada vastavalt vajadusele. Vaid kirsikihi puhul tuleb želatiin paisutada mitte vees, vaid kompotist kurnatud vedelikus.
Niiöelda põhja jaoks vahusta pehme või suhkruga, lisa munakollased ja vahusta kreemjaks. Sega juurde kohupiim ning sulatatud želatiin. Vala kreem 24-cm lahtikäivasse koogivormi, tasanda pealt ühtlaseks ja tõsta külmkappi tahenema. Praegusel ajal on hea tõsta vorm lihtsalt õue, soodsam ja kiirem kui külmik:).
Valmista kohe järgmine kiht. Vahusta munavalged üsna tugevaks vahuks, lisa järk-järgult suhkur ja mikserda ühtlaseks ja läikivaks. Sega kakaopulber sooja želatiiniseguga, nii jääb tulemus ühtlasem ja ei jää kakaotükke. Mikserda kakaoželatiin munavalgevahu hulka, laota kreem "põhjale" ja tõsta uuesti tahenema. Nüüd tuleb lasta koogil hoolikalt tarduda, kuna kirsid on rasked ja võivad korralikult tahenemata pruunist kihist lihtsalt läbi vajuda.
Kui kook on kolmandaks kihiks valmis, ei ole muud kui tõsta nõrutatud kirsid tordile ja vala ettevaatlikult üle mahlas sulatatud želatiiniga. Tõsta lõplikult tahenema.

Kommentaarid

Frieda ütles …
See on tõesti juba klassika :) Oma tuntud headuses.
Anonüümne ütles …
Ma ei saa sellest aru, MIKS on vaja alumiseke kihile panna võid? See jättis suulae veidralt rasvaseks. Järgmine kord proovin ilma.
Triin
Ülle ütles …
Triin, kuna kook on küpsetamata ja ilma tavapärase "tainapõhjata", siis või aitab põhjakihil tahedam ja samal ajal ka kreemisem olla. Kui koostisained on vahustamisel ühtlaselt toasoojad ja pärast serveeritakse ka mitte just otse külmkapist võttes, ei ole keegi seni kaevanud sellise probleemi üle.
Aga proovi kindlasti ka ilma.
Kairi ütles …
Hoo see on meie pere klassika olnud juba sellest ajast saadik kui mind vist veel olemaski polnud! Tõele au andes pole kirssidega varianti proovinud, meil alati mustikad ja maasikad mängus olnud - sügavkülmas oli neid alati millegipärast :)
Olen nüüd ise seda pere traditsiooni jätkanud ning praegu timmin želatiinilehtede kogust paika... esimene kord ei olnud pealmine kiht kõige õnnestum, teine kord oli just see ainus, mis konsistentsilt ok oli. Kogused olid alumistel kihtidel muideks mõlemal korral samad. Mine võta kinni. Varsti katsetus kolm. Mul on muidugi selline nõukaagne retsept, kus on pakid ja klaasid ja zelatiini kogus on ka (50 gr) igale kihile 0,5 klaasi. Loodetavasti on kolm kohtu seadus :)
Ülle ütles …
Kairi, see on küll vahva, et sedasorti kook on märksa pikema elueaga.
Eks vahel oleneb ka kes-teab-millest, et kook kas õnnestub suurepäraselt või läheb untsu, olgugi, et koostisainete kogused võivad täitsa samad olla. Aga head kolmandat katsetamist:)
Anonüümne ütles …
Ilmselt on tegu ühe iseloomuga koogiga, sest minu kui suure koogisõbraga ei juhtu just tihti, et midagi magusat ei maitse. Aga see kook tõesti oma maitseomadustelt mulle meelejärele polnud. Samuti tundsin liigselt või maitset põhjakihis, eri kihtide maitsed ei pääsenud piisavalt esile. Isegi uuesti katsetama saadud tulemus ei kutsu paraku. Teistele aga head maiustamist:)
Ülle ütles …
Pole hullu, ega kõik maailma koogid saagi ühtemoodi meeldida.
Või maitse kipub siis tunda jääma, kui võid on natuke vähe vahustatud, sama juhtub võikreemidega. Alles umbes pool tundi vaeva tagab vahu õhulisuse.
Nii et head teiste kookide proovimist!
Anonüümne ütles …
Aitäh, Ülle, selle või vahustamise vihje eest. Pool tundi ma kindlasti ei vahustanud, nii et sinna võis koer maetud küll olla. Nüüd juba tekib kiusatus korra veel ja korralikult proovida :D
Anonüümne ütles …
Kas pruni kihi jaoka peaksin ma želatiini paisutama?
Ülle ütles …
Anonüümne, ikka tuleb želatiin enne paisutada. Õpetuse alguses on see kirjas. Head katsetamist!
Anonüümne ütles …
Meil tehti seda torti lapsepõlves pidulikel puhkudel ja alati oli lemmik:) Kuigi täpselt sama retsept ei ole - alumises kihis ei olnud retseptis või, vaid hoopis vahukoor ja osade teiste ainete kogused on ka tsipa muud. Peaks proovima jälle teha mingi aeg:)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus