Hüva rooga tangudest ja kruupidest


 Kui väljas on hommikul 34 kraadi külma ja isegi kass istub trepil unise peaga vaid paarkümmend sekundit, on vimane aeg soojendavateks vormiroogadeks. Ja seda mitte macaroni and cheese stiilis, vaid meie enda odrast, on ju see vanim teraviljatoitude põhitegija. Tavaliselt esines oder meie esivanemate toidulaual pudru kujul, 19.sajandil olid pudrupäevadeks traditsiooniliselt kolmapäev ja laupäev.
Ääremärkusena, et kui sõna "roog" esineb meie kaasaegses kõnepruugis söögi sünonüümina, siis veel 20.saj algul tähendas ta Lõuna-Eestis paksu toitu või putru. On täheldatud, et 20.saj algul, kui algab oma kokaraamatute ja keedukursuste ajel Eesti nn talupojaköögi uuenemine, kaovad ka vanad toitude nimetused ja asenduvad kas omakeelsete uute või saksa, jm keeltest mugandatud nimetustega. Nii jõuavad kirjeldused varasemast toidukultuurist meieni vaid tänu etnoloogidele.
Pudrud (peamiselt siis kruubi- või tangupuder) on meie vanemas kogutud toidutraditsioonis olemas nii igapäevatoiduna, samas tuntakse neid ka pulma-, katsiku- ja matusetoitudena. Samuti söödi tanguputru erinevatel pühadel, eriti on see levinud Lõuna-Eestis. Peamiselt räägime ikka odrast, kuid mõnel pool keedeti putru ka kaeratangudest või hoopiski tatratangudest.

Voogav odrapõld juuli alguses

Uuemal ajal on tangud ja kruubid minetanud oma olulisuse ühe põhitoidusena ja neid kasutatakse peamiselt vaid verivorstide täidises. Siiski, pudrud ja eriti täisterapudrud on ökopoodide kaudu taas au sisse tõusmas ja viimasel paaril aastal on orsoto risoto asemel märksa enam in.

Nii et siis orsoto kolmapäevaks ja vormiroog laupäevaks. On ju hea mõte, lihtne ja mugav pealegi :).

Kaalikaorsoto
3 dl odrakruupe
2 sl toiduõli
1 sibul
3 küüslauguküünt
200 g puhastatud kaalikat
salveid
0,5 dl õunaveini
kana- või vasikapuljongit
0,5 dl vahukoort
kõva kitsejuustu

Pese kruubid mitmest veest läbi, kuni vesi jääb selgeks. Pane kruubid viimase veega  vähemalt paariks tunniks likku, siis keevad kiiremini pehmeks.
Prae hakitud sibul ja küüslauk õlis kergelt läbi, lisa leotatud ning nõrutatud kruubid ja väikesteks kuubikuteks lõigatud kaalikas. Prae veel mõni minut, lisa vein ja seejärel osade kaupa puljong, kruupide puhul tuleb arvestada pikema keetmisajaga kui riisi puhul. Kindlasti ei tohiks välja jätta salveid, kas siis värskete lehtede või kuivatatud puru kujul. Lõpus lisa vahukoor ja lase veelkord keema. Serveerimisel puista peale riivitud kitsejuustu ja rohelist sibulat.

Porgandi-tanguvorm
2 dl odratangu (Lõuna-Eesti tang)
4 dl vett
2 sl toiduõli
200 g puhastatud porgandit
1 suurem sibul
meelepärast ürdisoola
tüümiani
hakitud tilli
2 muna
1 dl piima
võid

Pese tangud mitmest veest läbi, kuni vesi jääb selgeks ja hauta tangud koos veega tasasel tulel pehmeks.
Haki sibul ja riivi porgand jämeda riiviga, prae köögiviljad õlis läbi ning sega tangude hulka. Maitsesta soovikohaselt, rohkelt erinevaid ürte on eriti teretulnud. Klopi munad piimaga lahti ja lisa segule. Vala võitatud ahjuvormi ja küpseta 180-200 kraadi jurues umbes 20-25 minutit, kuni munasegu on kenasti hüübinud ja pealispind kuldne. Kõrvale paku külma hapukoorekastet, milles on hapukoorele segatud juurde ohtralt värsket tilli.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus