Räimekoogid ehk räime-kartulikotletid


Ma isegi ei tea, kas eesti keeles oleks õigem kasutada "räimekook" või "räimekotlet". Viimase kahjuks räägib asjaolu, et seal sees ei ole üksnes kala, vaid suure osa moodustab kartul. Mhm, üks variant on veel ka "räime-kartulikotlet".
Tegelikult võiks need koogid või kotletid kanda eheda ja eestimaise kategooriasse, üksnes idee on brittidelt. Mulle meeldib Inglise köök, kindlasti on selle põhjuseks hooajalisus ja sügav respekt omal maal kasvatatud tooraine vastu. Ennetan kohe oponente ja ütlen, et täpselt sama põhimõtet kohtame ka näiteks traditsioonilise Prantsuse või Itaalia köögi osas. Julgen aga väita, et meie ja Inglise köögil on suurem tooraine sobivuse ühisosa kui näiteks meil ja Itaalial. Sestap ei oleks vale vaadata üle La Manche`i väina, seda enam, et Inglise köögi renomee on viimasel ajal kõvasti tõusnud.

Brittide fishcake on legendaarne toit fish and chipside kõrval. Ja kui sinna kõlbab pea et igasugune kala, siis miks ei võiks meie siinses tõlgenduses sobida selleks räim. Aga paneerida võiks hoopis rukkileivapurus ja kindlasti kasutada Eesti oma sibulaid. Kui vormida näiteks sellised väiksemad lihapallimõõtu kotletikesed või kroketid, saab väga mõnusa suupiste vabariigi aastapäeva peolauale.

6 keskmist keedetud kartulit
12 suuremat räime
1 suurem sibul
2 sl hakitud tilli
2 muna
soola, pipart
0,5 sidruni mahl
1 sl jahu
riivleiba

toiduõli ja võid praadimiseks

Riivi külmad keedukartulid või suru läbi kartulipressi, puhasta räimed ja eemalda selgroog, haki nii kala kui sibul. Sega kõik koostisained kokku ja vormi käte vahel paksemad (2,5-3 cm) kotletid, paneeri riivleivas (purusta kuivanud leivajäägid kas hakklihamasinaga või köögikombainis).
Prae kotletid rohkes õli ja või segus kuldseks ning krõbedaks. Serveeri külma hapukoorekastmega, kuhu on lisatud rohkelt rohelist või mugulsibulat ja marineeritud kurki.

Kommentaarid

Tibu ütles …
Jee, lõpuks midagi ka silgust :)
Ülle ütles …
Kusjuures arvestades minu jäiselt külmi suhteid selle kalaga, osutus lõpptulemus üllatavalt maitsvaks, nii et teen teinekordki, vabatahtlikult:)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus