Mahe lihavõttepasha


Kohupiimast valmistatud rikkalik pasha kuulub õigeusklike toidutraditsiooni juurde. Lisaks uhkele kulitšile troonib ülestõusmispüha laual ka magus kohupiimavorm. Pasha sümboliseerib rõõmu ja isegi priiskamist, temas leidub lisaks rammusamale kohupiimale veel koort, võid, rosinaid, jne, mis annavad toidule hea maitse ja on pärast pikka paastuaega ka äärmiselt toitvad.


Meie luterlikus traditsioonis tähistatakse neid pühi peamiselt munade värvimise ja munatoitudega. Pasha on suurelt moodi läinud ju alles viimasel aastakümnel, isegi piimatööstused toodavad pea aasta ringi pasha-kohupiimakreeme, jms. Ilmselt on selle toidu populaarsuse võti kohupiimas, kuna eestlased armastavad üldiselt kõikvõimalikke kohupiimatoite. Sellegipoolest on näha märki toidukultuuride segunemisest, kus meeldiv toit võetakse üle ilma sellega kaasneva täieliku taustata (antud juhul on see ju seotud isegi religioosse taustaga). Enamasti võetakse üle rituaalse tähendusega toite, devalveerides sellega nende tähendust, muutes nad pidupäevatoitudest argiroogadeks ja tekitades uue, eelmisest sõltumatu traditsiooni. Sellega haakub näiteks ka küsimus, et kas meil peavad verivorstid terve aasta müügil olema. On ju jõulutoidust saanud samuti igapäevakaup, kuna kesmine eestlane ei ela enam talus ega tapa ise siga ega tee enam ise vorste.

Tunnistan, et olen ju ka ise mitu aastat pashat teinud, tajudes küll alateadlikult seda kultuurikonflikti. Sestap püüan ma jääda vähemalt selle juurde, et valmistan seda vaid kord aastas.

Tänavune pasha valmis kuumutamata meetodil, maheda maitse sai vorm kuivatatud jõhvikatest ja tumedast šokolaadist. Ei pannud ka väga suurt raskust vormile peale. Nii et tulemus jäi mõnusalt siidine ja kreemjas.

0,5 kg kohupiima
100 g võid
1 + 0,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
3 munarebu
100 g kuivatatud jõhvikaid
50 g hakitud tumedat šokolaadi
2 dl vahukoort
0,5 sidruni mahl

Vahusta pehme või 1 dl suhkruga, lisa vanillsuhkur ja edasi vahustades ükshaaval munarebud. Pane juurde kohupiim, sega hästi läbi. Haki jõhvikad ja šokolaad ning sega kohupiimavahuga. Vahusta koor 0,5 dl suhkruga pehmeks vahuks ja sega ka see kohupiimaga. Lõpuks vala juurde sidrunimahl, sega ühtlaseks ning tõsta niiske marliga vooderdatud pashavormi või sõelale üleöö nõrguma. Ära väga suurt raskust peale pane, vastasel juhul jääb tulemus kuiv. Üks väiksem 400 g a la konservtomatipurk on täiesti piisav.
Järgmisel päeval kummuta pasha serveerimisalusele ja kaunista meelepäraste marjade või puuviljadega.

Järgmise aastani!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus