Šokolaadine Eton Mess


Eton Mess on üks geniaalne suvine leiutis 19. saj brittidelt, kes tahab pikemalt lugeda, võib vaadata siia või siia. Silja blogist leiab lisaks ühe hästi vahva natuke teistmoodi variandi sellest magustoidust.

Tavalise suve jaoks, kui väljas on nii palav, et ninagi tilgub ja rohi on krõpskuiv, tundub see magustoit ikka ühe paraja kaloripommina, tänavuse ametliku suve jaoks aga täitsa paras. Nüüd on valmis juba ka muud aiamarjad, nii et soovitan seda magustoitu teha näiteks mustade sõstardega.


Siinne versioon sellest magustoidust sündis ühel kenal päeval, kui tuli isu mekkida Farmi uut šokolaadi-toorjuustukreemi. Eton Mess pidi tulema sealjuures klassikaline. Aga kuna tavalisi beseeküpsiseid poes polnud, siis urisesin kakaomaitselisi küpsiseid nähes, et kui läks trumm, mingu ka pulgad. Aga vat ei läinud, teeks teinekord veel:). Ses mõttes lausa tänulik Triinule ja Taunole, et nad on must kasvatanud täitsa kohanemisvõimelise inimese:).

Teinekord tehes polnud neidki beseesid võtta, tuli ise küpsetada. Mitte et ma ei viitsiks beseesid teha, kuid praeguste ilmadega ei ole see oma koduahjuga kõige mõistlikum mõte. Õhk on vihmadest nii niiske, et ahjust tulnud krõbekuivad küpsised on mõne tunni pärast uuesti niisked ja pealt kleepuvad. Kusjuures paar nädalat tagasi ei olnud see veel probleemiks.

2 dl vahukoort
1 tl suhkrut
0,5 tl vanillsuhkrut
150 g tops Farmi šokolaadi-toorjuustukreemi
umbes 15 beseeküpsist (soovitavalt kakaomaitselisi)
maasikaid või muid marju

beseeküpsiste jaoks 1 munavalge kohta 55 g peensuhkrut ja 1 triiki tl kakaopulbrit

Kui valmistad ise küpsised, siis vahusta munavalge (selle magustoidukoguse jaoks piisab 1 munavalgest ja mõni küpsis jääb ülegi niisama krõbistamiseks) tugevaks vahuks ja lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur, pärastpoole ka kakaopulber. Tõsta lusikaga või pritsi ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile parajad küpsised ja küpseta umbes 110 kraadi juures vähemalt poolteist tundi, lase ahjus maha jahtuda.

Vahusta koor suhkrutega, mikserda juurde pigem külm toorjuust, et viimasest jääksid vahu hulka täpid. Kui tavaliselt peaksid toorjuust ja vahukoor olema enamvähem samal temperatuuril, et tekiks ühtlane kreem, siis siin on soositud just vastupidine olukord:). Lõpuks sega juurde peenemaks murendatud küpsised.
Maasikad võid viilutada või pooleks lõigata ja kas kohe kreemi hulka segada või asetada suuremasse serveerimiskaussi kihiti kreemiga. Kindel on vaid see, et maasikaid või muid marju peab olema palju:).
Lase desserdil enne söömist külmkapis umbes pool tundi taheneda või kasuta valmistamisel hästi külmi koostisosi ja serveeri kohe.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus