Müügimehel ja müügimehel on vahe:)


Kuidas müüa kohvimasinat. Mhm. Ütleme nii, et sellist, mida ei müüda poes, vaid edasimüüjate kaudu koos soovi korral eelneva personaalse tooteesitlusega. Ehk siis teemaks on üks ja sama masin, kuid kaks täiesti erinevat lähenemist. Esimese ajupesu järel olin 200 % kindel, et sellist masinat ma kunagi ei osta, teise järel... on juba mõtlemisruumi.

Niisiis lugu sellest, kuidas läheneda skeptiku(te)le. Mõned õpetussõnad: ärge kunagi müüge kohvimasinat kui lihtsalt masinat, veelgi hullem, ärge tehke sellest tubateatrit. Mõtlete küll, et semutsemine ja omamehelik käitumine annab plusspunkte - efekt on vastupidine. Mulle ei jäänud esimesest müügimeeste paarist meelde muud kui mustad põlled, hookuspookus vahustatud piimaga ja tekst stiilis "oi kui hea masin see on". No milleks! Võtan kasvõi kõik oma presskannud välja ja teen kordamööda kohvi, kelle asi see on!
Teisel juhul läheneti aga täiesti ümber nurga. Masinast oli juttu vaid muuseas ehk see tehniline vidin oli lihtsalt vajalik abivahend oodatava tulemuse saamiseks. Tulemuseks oli aga maitse- ja lõhnanauding, mille poole võid nagu multifilmikoer suunduda õhku nuhutades poolkinnisilmi üksnes heljudes. Võtan kasvõi kõik oma presskannud välja ja viskan nad kordamööda minema, kellele neid enam vaja on! Ideaalsest stsenaariumist on puudu vaid täiuslik lõpp ehk tükike vaba kapipinda, mis mul hetkel puudub ja mille tekitamine ei ole sugugi lihtne:(. See ongi see eelpool mainitud mõtlemisruum.

Kohvikoolitus

Tegelikult tahtsin jagada mõned õpetussõnad, millega valgustati pea kaks nädalat tagasi punti tänulikke naiskuulajaid Maitseelamuse kojas. Šarmantne Viljar rääkis pikalt laialt kohvist, selle võlujoogi ajaloost ja tänasest turust ning tutvustas Malongo & Rombouts`i kohvisorte. Mõistagi mekkisime neid erinevaid kohvisegusid, julgemad proovisid ise vahumütsiga jooke tekitada ning nii mõnedki müüdid said kummutatud.

Kohv + vahustatud šokolaadipiim = tõeline nauding

Kõik siin ilmas sõltub moest ja tehnoloogia arengust, isegi kohvi osas:). Kui meenutame kohvi keetmist suures potis, pätikohvi kruusis, perkolaatoreid, filterkohvimasinaid, presskanne, suuri espressomasinaid, siis nii ongi. Uus trend on portsjonkohvimasinad ehk kapselkohvimasinad. Puhas, mugav ja värske, eriti kui manada silme ette pilt omal ajal ülikooli raamatukogu kohvikus pakutud jäledast kohvisarnasest joogist. Muide, kallid ja ilusad espressomasinad ei ole igavesed: pideva kasutuse korral nii 3 aastat või nats peale ja algavadki mured "torustikuga". Ja mida edasi, seda tihemini läheb spets puhastustablette tarvis. Teine probleem on kohviga, igaüks teab, et avatud suur kohvipakk, on ta pulber või oad, lahtub üsna kiiresti. Tulemuseks on kohv, millel pole tegu ega nägu, kuid eksisteerib teatud rahulolu, sest tegemist on situatsioonisõltuvusega. Sestap kõlab portsjonkohv lausa mõistlikult, sest tegemist on õige pulbri ja vee vahekorraga ning ühekordselt hermeetiliselt pakendatud portsuga, vähemalt meile tutvustatud firma kohvid on pakendatud kõdunevasse paberisse ja maisijahust ümbrisesse. Ja kui sa oled saanud parimat, ei tahaks küll osta sellist kohvi kusagilt kodutehnika poest. Mõni aeg tagasi sai proovitud ka ühe teise firma kapselkohvimasinat ja selle kohvi (üsna reklaamitud kirjadega), no ei olnud see. Nii et ka selles valdkonnas loeb usaldus ja oh hoidku, kui midagi nässu läheb:).

Pea läks erinevatest kohvisegudest päris sassi:).

Nüüd aga mõned tähelepanekud:
  • Kui sul on kahtlusi oma igapäevase kohvi kvaliteedi osas, maitse seda jahtunud peast.  Kui ta kõlbab ka siis juua, on kõik hästi, kui mitte, viska see pakk minema ja proovi mõnda teist sorti või mõne teise firma toodet.
  • Õige kohv ei pea olema must tökat ega väga kange, seda isegi tumeda röstiga ubade või pulbri puhul. Liiga tume värv ei tähenda reeglina head maitset.
  • Kui kohv mõjub organismis isegi kuni 8 tundi, siis suitsetajatel kestab see mõju poole vähem, seepärast nad joovadki keskmisest rohkem kohvi.
  • Lattearmastajatel tasub teada, et suhkur tuleks klaasi või kruusi sisse panna enne kohvivalamist, siis tulevad maitsed paremini esile ja ka vahumüts säilib kauem. Nii et kui minna välja kohvitama, oleks mõistlik öelda juba tellides, et nad paneksid kohe suhkru sisse.
  • Piimavahufännidele, et meil müügilolevatest tavalistest piimadest vahustub kõige paremini ja annab püsivaima vahu Alma 2,5% piim, teistega ei tasu jännata.
  • Paljud arvavad, et kofeiinivaba kohv maitseb vastikult. Tegelikult ei saa te arugi ja võite isegi vastupidi arvata:).
Mõned abistavad lingid ka:
http://www.ico.org/
http://www.coffeeforums.com/ 
http://nordic.rombouts.eu/index.php
http://www.malongo.com/uk/index.php

Ise tehtud, hästi tehtud:)

Häid kohvinaudinguid!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väga praktilised tähelepanekud ja tore lugemine! Omal on kogemused DeLonghi Nespresso kapslimasinaga. Tuleb tõdeda, et ilmselt saigi siinkohal otsustavaks uudsus (kapslite näol), aga ennekõike kohvimasina "odavam hind". Viimane oli küllalt petlik, sest kapslid osutusid kalliks ning neid oli tollal võimalik vaid internetipoest tellida (pole kursis nüüdsega), mis tähendab ka seda, et peab olema ettenägelikum kohvi otsalõppemise korral. Tulemuseks on see, et masin kogub tolmu ning korraliku espressomasina värskelt jahvatatud oakohv ei anna võimalustki pöörduda tagasi kapslikohvi juurde.
mermer ütles …
Huvitav lugemine. Piima puhul julgen küll vastu vaielda: Farmi 2,5% piim vahustub ka väga hästi.
Ülle ütles …
Pean siis selle Farmi piima ise ka ära proovima, tuginesin piimasoovitusel endast targemate teadmistele:).

Esimesele kommentaarile toetuseks, et ma ka natuke pelgan seda, et igale masinale sobib just tema kapsel, mitte vabalt valitud kohv nagu misiganes muule masinale või kannule. Ja eks iga tehniline vidin tõstab lõppmaksumust ka, vaid kruusi tehtud pätikohv (ei meeldi mulle endale kohe üldse)tuleb vee ja pulbri hinnaga kätte:).

Aga kui kellelgi on veel häid, kurbi, õpetlikke või naljakaid kogemusi kas kapsel- või mõne muu kohvimasinaga, võib vabalt neid siin teistega jagada. Vaba plats!
Anonüümne ütles …
Pätikohvist - professionaalne kohvidegusteerimine (cupping) käib just nimelt pätikohvi meetodil, lihtsalt oa ja vee kogus ning temperatuur on korralikult paigas. Hakka harjutama:)

Profa
Ülle ütles …
Profa, katsun hakata siis harjutama:).

Tegelikult ei ole mul sellise joogi vastu muud, kui põhjani jõudes on hambavahed kohvipuru täis. Märksa hullem on aga terve seltskonna kohvikruuse pesta, millel kõigil on tihke kohvipaksu kiht põhjas, urrrrr.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus