Kirssidega šokolaaditort ja Voltveti lõvid


Kui see tort sisaldaks kirsiviina (Kirschwasser), võiks seda nimetada otse Schwarzwaldi tordiks (Schwarzwälder Kirschtorte, Black Forest Cake). Kusjuures see bläkk forest mõjub märksa salapärasemalt:). Tegelikult koogis kirsiviina pole, nii et jääme märksa maalähedasema ja vähemsalapärasema nimetuse juurde. Et eesti keeles kutsutakse seda kooki ka Mustametsa koogiks, siis mõni aeg tagasi paralleelina kõrva jäänud Tihemetsa Tiinale oleks see kook kindlasti istunud, brigadir Priidust ja zootehnik Sassist rääkimata, kes oleksid Tiina pärast olnud valmis või koerapöörirohtu võtma:).

Et meie kook ei kahjustaks tervist (kui vaid üledoos välja arvata), siis koerapöörirohi arvesse ei tule. See-eest on aga rikkalikult vahukoort ja kirsse.


3 muna
1 dl suhkrut
3 sl magustamata kakaopulbrit
4 sl jahu
2 sl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

3 dl vahukoort
2 sl suhkrut
0,5 tl vanillsuhkrut
300 g Saida magusat kohupiima või mõnda muud magusat kohupiimakreemi
1,5 dl tervete marjadega kirsimoosi
1 suur purk (720 ml) kirsikompotti
30 g tumedat šokolaadi

Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sõelu kuivained munavahu peale – vaht peab olema nii tugev, et kuivained ei vaju kohe alla ja sega tainast ettevaatlikult alt üles tõstes. Vala küpsetuspaberiga kaetud väikesele 24 x 36 cm ahjuplaadile ja küpseta põhja 200 kraadi juures 8–10 minutit.Kummuta küpsenud põhi koos aluspaberiga teisele küpsetuspaberi lehele ja koori aluspaber biskviidi küljest lahti. Jahuta maha ja lõika pooleks.

Vahusta koor suhkru ja vanillsuhkruga pehmeks vahuks, lisa kohupiim ja vahusta õhuliseks kreemiks. Tõsta üks biskviiditükk serveerimisalusele, määri peale kolmandik kohupiimakreemist ja seejärel kogu kirsimoos, suru teine biskviidipool õrnalt peale. Kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud kohupiimakreemiga, kuhja peale hoolikalt nõrutatud kompotikirsid ja puista üle riivitud šokolaadiga.

Lase tordil vähemalt 3-4 tundi maitsestuda. Kui on tarvis kiiremini sööma asuda, võib juba kokkupanekul immutada biskviidikihte kompotivedelikuga.


Aga et kui püss on algul seinal, peab ta lõpuks ka pauku tegema. Niisiis Tihemetsa Tiina. Pärnumaal Tihemetsas asub Voltveti mõis vaimustavate seinamaalingutega valge klassitsistiku peahoonega, milles asuski varasem Tihemetsa tehnikum, nüüdne Pärnu Kutsehariduskeskus. Peahoone on aga Eestis ainulaadne selle poolest, et selle peatrepil lamasklevatel kahel laisal mõisaaegsel kuldsel lõvil on talvel oma maja. Loomaaias on ka, aga see ei tule hetkel arvesse. Nimelt selgus mõni aasta tagasi kivilõvide restaureerimisel, et talved ei mõju nende säilimisele teps mitte hästi, mistõttu ehitati talviste ilmastikumõjude kaitseks neile "majad". Minge vaatama, kui ei usu!

Kirssidega šokolaaditordi retsept ilmus 2013. a jaanuarikuu Tiiu numbris.

Kommentaarid

iti ütles …
ooo, minu armas kool ja minu lemmik tort!!! See postitus sul on minu jaoks nagu 2 ühes :)

Ma just novembris maiustasin Berliinis Schwartzwaldi torditükikesega - oi kui rammus ja toitev oli aga megahea!!!

Väga tubli postitus: Lõvidele käisin Tihemetsas pai oktoobris tegemas. :)
Tibu ütles …
Lõvidele 10 punkti, tordist rääkimata. Kui vanad need lõvid on? Neis on väga moodsat joont - pigem nagu eksport Londoni hiinalinnast- kuldne ja läikiv ning naeratav nägu
Ülle ütles …
Iti, uskumatu kokkusattumus, sellist asja poleks ma küll oodanud! Nüüd ma tean siis vähemalt ühte inimest, kes tunneb neid lõvisid ja armastab Mustametsa kooki:).

Tibu, aitäh! Lõvid pole paraku peahoone alguspäevilt, vaid alles 1920.aastate keskpaigast ning päritolukohaks loetakse Riiat. Nii et muigamist harrastati ka meile märksa lähemal:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus