Ideaalset toorjuustukooki otsides

Esimene kook kuueteistkümnest, mis on üsna ok, kuid mitte ideaalne. Viimasest polnud paraku mahti pilti teha :)

Nagu ütles mu endine kolleeg: "Ideaalseid naisi meil pole!" Samamoodi peaksin ütlema toorjuustukookide kohta, täpsemalt selliste New York cheesecake´ide kohta. 1950.aastatest saati populaarse kreemise täidisega koogi valmistamiseks on sadu retsepte, peamiselt erinevad need selle poolest, kas küpsetada niisama ahjus või veevannis või kas katta hapukoorekattega või siis mitte. Põhimõte on aga üks, koogi täidis peaks jääma õhuline, kreemine ja suus sulav. Kohupiimaga ei ole võimalik täpselt sama tulemust saavutada. Mis on aga kindel, iga ahju jaoks tuleb välja timmida oma retsept, sest minu meelest pole ükski teine retsept nii tundlik kui selle küpsetise puhul.

Otsisin minagi oma ahju jaoks sobivat retsepti. Tõele au andes olen küpsetanud märksa enam kohupiimakooke kui toorjuustust, sest kohupiimakookide puhul on kena pruun jume reeglina lubatud ning küpsemisaegki on kuidagi selgem. Toorjuustukookide puhul tähendab see, kui küpsemise lõpus täidis vormis enam ei võdise, ilmselget üleküpsetamist. No ei viinud need katsetamised väga sihile, ikka jäi midagi puudu. Sel suvel avanes aga unikaalne võimalus kahe ja poole kuu jooksul kord või paar nädalas inimeste peal katseid teha :) Õigemini tähendas see ise õppimist, kuidas üht või teist asja paremaks teha. Viimase ehk 16. koogi juures olin lõpuks rahul, kuigi juba pealt kümnenda juures saabus äratundmine, et olen vist õigel teel. Põhiline tants ja trall käis selle ümber, mitu muna täidisesse segada :) See kõik ei tähenda, et mõnes teises ahjus see samavõrd õnnestuks.

250 g täisteraküpsiseid
85 g võid
1,2 kg Farmi toorjuustu
2-2,5 dl suhkrut
1 kuhjaga tl vanillsuhkrut
5 munakollast
3 tervet muna
250 g hapukoort
kaunistamiseks meelepäraseid marju

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru ühtlase kihina 28-cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale (kata vormi põhi ja küljed eelnevalt küpsetuspaberiga) ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10 minutit.
Samal ajal mikserda toasoe toorjuust koos suhkrute ja munadega madalal kiirusel ühtlaseks. Vala juurde hapukoor ja mikserda uuesti läbi. Mikserdamisaeg ei pea olema pikk, oluline, et kõik ühtlaselt läbi seguneks.
Vala täidis põhjale ja tõsta vorm ahju tagasi. Alanda temperatuur 150 kraadile ja küpseta kooki 1tund. Lülita ahi välja ja lase koogil jahtuvas ahjus veel 30 minutit järelküpseda. Nüüd võid ahjuukse avada ja tõsta koogi restile lõplikult jahtuma. Kata mahajahtunud kook toidukilega ning aseta vähemalt 3-4 tunniks külmkappi tahenema, parem kui üleöö. Võta kook tund aega enne serveerimist külmkapist välja, eemalda vorm, libista serveerimisalusele ja kaunista soovikohaselt.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus