Kuressaare GinFest - juba teine


Kõige ägedamad on niisugused üritused, kuhu tulevad kokku vastava teema tõsised huvilised. Nii need, kes arvavad, et nad kõike teavad, aga siiski veel uudishimu pärast ning need, kes alles tahavad kõike teada. Kuressaare teine GinFest ei olnud mõeldud tuhandetele läbikihutajatele odava populaarsuse võitmiseks, vaid neile, kes tõepoolest tunnevad sügavamat huvi joogikultuuri vastu. Ärge saage valesti aru, ma ei propageeri siin kuidagi mitte alkoholi ja selle laustarbimist, vaid joogikultuuri. Eesmärk pole ju end pildituks kaanida, vaid mekutada erinevate maitsete maailmas, proovida minna kaasa joogimeistrite säravi silmi loodud taimede kombinatsioonidega, mida meie loodus pakub. Väiketootjate džinnid on omamoodi kunstiteosed, mille puhul ei leidu ainsatki koopiat ega plagiaati. Nii nagu kunst, tulemus meeldib või ei meeldi. Ja kui ei meeldi, võib alati minna teise kunstniku tööd uudistama. Väiketootjate džinn pole vaid jook, vaid ka omamoodi kummardus ajaloole, kohalikult kultuuri- ja looduspärandile. See toob vahel välja erinevaid kihte esivanemate tarkustest ning oskustest, õpetab tundma taimi, mis võivad olla vahepeal unustatud. Kuressaare festival tõestas seda. Ja tõestas ka seda, et hoolimata võimalusest degusteerida 13 erineva džinnimeistri loomingut (Lahhentagge, Junimperium, Tohi Gin, Põhjaka mõis, Peninuki, Moe Distillery, Arctic Blue Gin, Bobby's Dry Gin, Cesvaines Brūzis, Little Urban Distillery, The Helsinki Distilling Company, Mór Irish Gin, Rivo, Chapel Down, Firkin, Boar Gin, lisaks Mori Gild kokteilidega, Punch Drinks), ei näinud ma kogu õhtu jooksul ainsatki inimest, kes oleks üle piiri läinud. See polnudki võimalik, kuna festivali peategevuseks oli selle kunstiliigi tutvustamine, oma loo edasiandmine ja õpetamine, kuidas tarbida. Eriti kihvt, et see üritus ei toonud huvilisi kokku mitte ajalehekuulutustega, vaid info levis peamiselt suust suhu, sotsiaalmeedia kontolt teisele.




Esimest korda olid kohal tšehhid  - Little Urban Distillery. Nende Sloe Gin, mis ei ole õigupoolest klassikaline džinn, oli ülimalt kiiduväärt.


Põhjakal on lisandunud Punch Drinks abiga ka valmiskokteil.

Väga mõnusad greipfruudiga kokteilid (ka alkovaba) Mori Gildilt

Minu tänavune lemmik - Junimperium


Kuressaares oli esindatud Läti esimene käsitöödžinn







Kui möödunud aastal leidis esimene festival aset Arensburgi hotelli taga ja aias (minu emotsioonid siin), siis tänavu GOSPA fuajees ja sisehoovis. Sundimatu õhkkond, erinevad džinnid (enamust nähtud markidest ei saa Eestis nii lihtsalt kätte, osasid kohe üldse mitte), soovijatele oma lemmikdžinnist kokteilid, töötoad. Hotelli restoranis pakuti lisaks festivali erimenüüd ning Tolli tänaval asuvas suvekohvikus Good Mood Food oli avatud Tallinna baari Dissident pesa.b


Õhtupooliku meeleolukaim osa olid väga harivad töötoad. Andrei baarist Dissident viis läbi õpitoa nii punši kui erinevate kokteilide (gin+toonik, Negroni, Tom Collins, French 75 ja Greyhound) valmistamiseks. Kõige olulisem, et nii punš kui kokteilid on seltskonnajoogid. Et klaas oleks jääd täis (klaasitäis jääd, vedelikukogusest 1/4 alkoholi ja 3/4 lahjendajat). Et kvaliteetsele džinnile valitaks kaaslaseks ka kvaliteetne toonik. Ja et kodubaari pole vaja hirmkalleid kokteilivalmistusvahendeid, pigem tuleb olla loominguline.



Andrei punširetseptis oli lisaks džinnile sidrunit, tsitruste koori, tsitruse- ja vanillisiirupit, rohelist jasmiiniteed ja ohtralt jääd

Punši võib serveerida hooajaliste marjadega

Negroni

Collins

Greyhound, kaunistuseks punased sõstrad

GOSPA restorani kiituseks tuleb öelda, et pärast Retro kohviku menüümuutust on nad minu teada ainus restoran saarel, kus pakutakse nii suures valikus kohalikust toorainest toite ja neid ka menüüs rõhutatakse (tõenduseks Saaremaa ehtne toode märk). Loomulikult panustavad kohalikule ka teised, näiteks minu suured lemmikud Kuursaal ja Hafen, ning see on väga kiiduväärt. GinFesti auks koostatud erimenüü oli suviselt kerge ja mõnus. Taldrikul oli värve ning hõrke maitsekooslusi, mis sobisid imehästi sisutiheda õhtupooliku lõpetuseks.

Külmsuitsulõhe lõiked, Junimperium Ginis marineeritud kurgid, Jõe talust salat, madalküpsetatud munakollane, Läti Gini „Cesvaines Brüsis“ ürdipestokaste, Rautsi talu värviline kirsstomat


Ja kui H. meie pundist pärast läbi linna jalutades märkis, et kui ta enne arvas, et džinnisõbrana teab ühtteist sellest joogist, siis pärast seda õhtupoolikut ei tea ta veel midagi. See on ilmselt parim kompliment korraldajatele. Ootan põnevusega kolmandat festivali, sest Tarmo Virki sõnul saab see toimuda üksnes Saaremaal, kus on kadakad.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes