tag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post8958162502210760055..comments2024-03-28T12:29:57.879+02:00Comments on Toit on (aja)lugu: Poirot`likult kartulivorstile lähenedesÜllehttp://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-72935677559939429362012-04-13T10:45:32.016+03:002012-04-13T10:45:32.016+03:00Oi, see on küll kasulik informatsioon. Suur tänu!Oi, see on küll kasulik informatsioon. Suur tänu!Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-56898781997657911352012-04-12T17:00:56.179+03:002012-04-12T17:00:56.179+03:00Meie peres on alati tehtud kartulavorste.Tegid esi...Meie peres on alati tehtud kartulavorste.Tegid esiemad ja teen mina,ning õppetan ka omad lapsed seda tegema.See on terve suguseltsi suur lemmik.Minu esivanemad on pärit Valgust Raplamaalt.Meie peres ei lisata sibulat,ega pipart.Kasutatakse soolaliha.Ja palju köömneid.Tärklis tuleb välja pesta.Ja keeta eelnevalt.Siis alles ahju.Vorstid seon lihtsalt omavahel kinni.Tulevad just parajad rõngad,mis pannile visata.Oma vanaemalt,aga kuulsin,et see kartula vorsti tegu tulla just Leedust.Sealsed ja siinsed mõisa rahvas käinud oma vahel läbi ja nii see ka imbunud Eesti maale.Kuna taludes oli olnud alati soolaliha,kartul ja köömneid saanud ka korjata suvel.Siis olla seda kerge valmistada.Küüslauk lisandunud hiljem.Oli kuidas oli,aga fakt on see,et kartulavorst on üks parimad sööke.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-91967194911032987042011-12-22T14:09:16.605+02:002011-12-22T14:09:16.605+02:00Liinukas, suur tänu kasulike õpetussõnade eest! Mõ...Liinukas, suur tänu kasulike õpetussõnade eest! Mõttes on sel talvel ka kartulivorste teha, proovin siis tärklise enne välja uhtuda. <br />Kuna mul ei ole isiklikke mälestusi nende vorstidega seoses, on iga juhatus teretulnud, et algupärasele lahendusele lähemale saada.<br />Lisaks pean ütlema, et kartulivorst on sel aastal saanud eriti tugeva tuule tiibadesse, olen poodides vähemalt 2 firma kartulivorste märganud:).Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-66106179466221766592011-12-22T13:16:47.574+02:002011-12-22T13:16:47.574+02:00Leidsin selle postituse juhuslikult ja lisan ühe v...Leidsin selle postituse juhuslikult ja lisan ühe väga-väga olulise seiga kartulivorstide tegemisel: nimelt tuleb tükeldatud kartulid suuremas kausis või vannis külma veega mitu korda väga korralikult läbi pesta, et eralduks võimalikult palju tärklist. Nii kaua pesed, kuni näed, et ärakallatav vesi on selge. Kui seda ei tee, võivad vorstid jääda tuimad ja isegi kergelt (ebameeldivalt) magusad (umbes sama maitsega, nagu külma saanud kartulilil). Aga au ja kiitus, et kaugema kandi rahvas kartulivorsti teha proovinud on.Liinukashttps://www.blogger.com/profile/14278110637187942542noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-67009630890872882702011-11-24T22:07:40.375+02:002011-11-24T22:07:40.375+02:00Vernanda, kartul läheb jah toorelt. Ma tegin nii l...Vernanda, kartul läheb jah toorelt. Ma tegin nii lühikesi kui pikemaid vorsti, soolikaotsad sidusid jameda niidiga, lühemaid keerutasin lihtsalt vahepealt. Ja tõesti, liiga täis ei tohi toppida.Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-16879201044984686282011-11-23T21:27:57.618+02:002011-11-23T21:27:57.618+02:00ja last but not least - kartul läks vorsti siis to...ja last but not least - kartul läks vorsti siis toorena? Profa juurest on mul meeles see, et peab ruumi jätma, et paisub.vahterliinahttps://www.blogger.com/profile/02430935156909441614noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-21506194403019317062011-11-23T21:24:58.891+02:002011-11-23T21:24:58.891+02:00aga kuidas Sa neid kinnitasid? tõmbasid sõlme peal...aga kuidas Sa neid kinnitasid? tõmbasid sõlme peale? nõõriga? lihtsalt keerutasid?vahterliinahttps://www.blogger.com/profile/02430935156909441614noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-37010263778642469282011-01-17T12:31:59.625+02:002011-01-17T12:31:59.625+02:00Tuuli, aitäh heade sõnade eest! Kuna kartulivorst ...Tuuli, aitäh heade sõnade eest! Kuna kartulivorst oli minu jaoks tundmatu, siis ei andnud see teadmatus kohe kuidagimoodi asu. Ja kui sa ei leidnud midagi ka neist kahest raamatust, on asi veel müstilisem. Mulle hirmsasti meeldivad need niiöelda vana aja toidud (ajaloolase kiiks lööb vist välja:) ), nii et küllap uurin sedasorti asju edaspidigi. <br /><br />Aga selle vorstiteoga on nii, et kui pole tükk aega teinud (meie majas on olnud umbes 15-aastane paus), siis on oskused vähe roostes. Kui aga uuesti harjutada, nagu nüüd kahel nädalavahetusel järjest, on rooste jälle ära pühitud:).Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-30646822798619646192011-01-17T10:02:59.098+02:002011-01-17T10:02:59.098+02:00Vorstitegu kangastub mul alati paraja kangelaslikk...Vorstitegu kangastub mul alati paraja kangelaslikkusega ning seetõttu sügav kummardus vorstimeistrile. Näevad väga nupsikud välja!<br />Kusjuures kartulivorst tundub olevat eesti rahva hästihoitud saladus. Ka mina olen viimasel ajal turult neid leides olnud vaimustuses - nii maitsev ja samas nii lihtne idee! Vaatasin huvi pärast ka 1926. aasta "Keedu- ja majapidamisjuhti" ning Silva Kalviku "Eesti rahva toite" raamatusse ja ei poolt sõnagi kartulivorstist (küll aga leidsin viimasest sellise toidu, nagu kartuliporss, kusjuures ei ole tegu supiga, mis maapärase kirjapildiga).<br />Seega tuleb lisandub minu komplimentidele vorstimeistri kangelaslikkuse ja pealehakkamise eest veel misssioonitunde preemia hüva roa laiema levitamise eest :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-44381850527432373022011-01-08T21:50:53.024+02:002011-01-08T21:50:53.024+02:00Profa, sinu kommentaar ei andnud asu ja tegin täna...Profa, sinu kommentaar ei andnud asu ja tegin täna uue katse, täiendasin ka postituse teksti. Kõik on õige - tooreid vorste tuleb enne praadimist keeta nagu verivorste. Maitse on tõesti hoopis teine:).Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-16457997018729097122011-01-07T20:05:35.293+02:002011-01-07T20:05:35.293+02:00vau! ülimalt isuäratav.
Mina olen nüüd küll täitsa...vau! ülimalt isuäratav.<br />Mina olen nüüd küll täitsa Rapla tüdruk, aga miks just kartulivorstid? Pole õrna aimugi. peaks vanemate sugulaste käest tõesti uurima...Mari-Liishttps://www.blogger.com/profile/10309776640898892209noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-85894048233174196362011-01-07T10:57:07.589+02:002011-01-07T10:57:07.589+02:00Olen ema poolt Märjamaa vallast pärit, kartulivors...Olen ema poolt Märjamaa vallast pärit, kartulivorst on minu lapsepõlvesöök, siiamaani süüakse laualt sealkandis kõigepealt kartulivorst. Eelnev läbikeetmine annab neile tsipa pikema säilivusaja ja minu arvates ka parema maitse.Profahttps://www.blogger.com/profile/12852513821206984819noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-73653971168588259042011-01-07T10:15:08.316+02:002011-01-07T10:15:08.316+02:00Pille, kui nende peres tehti juhuslikult neid kart...Pille, kui nende peres tehti juhuslikult neid kartulivorste, siis uuri, mispärast just kartulist. See on tõesti põnev.Üllehttps://www.blogger.com/profile/12475397900125173762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5647817287117806402.post-66220825968755748792011-01-07T10:08:32.485+02:002011-01-07T10:08:32.485+02:00Uhke, väga uhke. Mul nii ema- kui ka isapoolne sug...Uhke, väga uhke. Mul nii ema- kui ka isapoolne suguvõsa Raplamaalt - peakski vanaema käest uurima, kas ja kuidas tema kartulivorste tegi (kui tegi).Pillehttps://www.blogger.com/profile/05817049547134774699noreply@blogger.com