Endast

Lapsest saati on mul olnud huvi söögitegemise vastu. Asi tipnes sellega, et umbes 5. klassis tahtsin saada kondiitriks. Õnneks ei läinud nii! Tänu sellele keedan-küpsetan vabatahtlikult, hindan ajaloolasena meie toidukultuuri ja -traditsioone, jumaldan puhtaid maitseid, isekasvatatud toorainet, Eestis aretatud sorte ja olen selle nimel valmis panustama kõikvõimalikesse peenardesse. Peaasi, et tulemus oleks armastusega saadud!

Vahel muigan ka meie urbanistlikuks kiskuva elustiili üle, jagan oma emotsioone põnevatest sündmustest või külaskäikudest. Püüan kirjutada isegi sellest, kui mul endal midagi untsu läheb.
Aeg-ajalt käin tarkade inimeste tegemisi kiibitsemas või vahel ka ise pliidi taga teisi juhendamas, samuti toidupärandist teistele rääkimas. Alates 2012. a novembrist olen ajakirja Tiiu köögitoimetaja. Minu retsepte leiab ka D-kokaraamatust.
2015. a lõpus neelas toidumaailm mind lõplikult. Tegelen Jõgevamaa Koostöökojas erinevate toiduprojektidega ja aitan toiduga seotud väikeettevõtjatel ennast näidata ning uusi teadmisi saada.

Jagan oma elu kahe kodu vahel Tartu linnas ja Jõgevamaal Võduvere külas. Nahkro talus ehk minu sünnikodus leiavad aset kõik aianduslikud eksperimendid ning seal valmivad ka kõik need toidud, mille puhul puupliit annab parima tulemuse.


Head kaasaelamist!

Ülle Jukk

Mulle saab kirjutada aadressil jukk.ylle@gmail.com.

                                                                       *         *         *

Alljärgnevalt mõned tegemised, mis väärivad kirjapanemist:

- Alates 2010. a lõpust - õpiköökide juhendamine, teemadeks verikäkid, pasteedid, kanepitoidud, umbrohutoidud, sibulatoidud, Tartu keskaegsed toidud, 1930.aastate toidud, unustatud toorme taasavastamine jne. Kaasalöömine Peipsimaa Kogukonnaköögi ja Peipsimaa Turismi erinevatel üritustel aitamaks Peipsimaad tutvustada, näiteks 2012. a Hiiumaal kohvikute päeval, 2012. a Kallastel kala- ja sibulalaadal, 2013. a Pihkvas hansapäevadel, jne.
- Alates 2011. a kevadest - osalemine erinevates pop-up kohvikute projektides Tartu Tasku keskusest kuni Tahkuranna Hapukurgifestivalini.
- 2011 - panus raamatusse "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat", milles 10 toidublogijat jagavad retsepte ja oma mõtteid toidust (kirjastus Pegasus, koostaja T. Mathisen).
- 2012 - 2015 - koostöö Tartu LõunakeskuseTaluturuga, veebilehele retseptide koostamine.
- Alates 2012. a novembrist - ajakirja Tiiu köögitoimetaja.
- 2013 - tekst ja fotod väiketrükisele "Peipsimaa maitsed" (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism).
- 2013. a kevad - kaasalöömine Sangaste Rukki Maja restorani menüü koostamise ja täiendamise meeskonnas.
- Juuli 2013 - Pärandiralli raames Karepa pärandipäeval esinemine ettekandega Eesti ja rannarahva toidust ja selle väärtustamisest.
- August 2013 - Padisel Püha Bernardi päevade raames keskaegse toidu tutvustamine ja õpiköök ürituse toitlustajatele.
- Juuni 2014 - Eesti toidu loo tutvustamine arengukava "Eesti toit 2015-2020" töörühmas.
- Juuni 2015, 2016 - osalemine Rahvakultuuri Keskuse toidukultuuri koolitusel teemaga "Kui toiduretseptist saab traditsioon".
- September 2015 – osalemine Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäeval Kuie koolimaja programmis „Leib ajaloolase pilgu läbi“.
- Sügis 2015 – 2016. a hõimurahvaste kalendri (väljaandja MTÜ Fenno-Ugria Asutus) eestikeelsete tekstide ja retseptide toimetamine.
- Sügis 2016 -  2017. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete tekstide ja retseptide koostamine ning fotod.
- Sügis 2017 -  2018. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete retseptide toimetamine ja fotod. 
- 2017 - artiklid Nami-Namis Peipsimaa ja toiduajaloo teemadel.
- Alates 2017 - koostöö Eesti Maaturismiga mõnede toiduprojektide jäädvustamiseks.
- 2017, 2018 - erinevad ettekanded/loengud toidupärimuse ja -ajaloo ning Peipsimaa toidu- ning joogikultuuri teemadel.
- Sügis 2018 -  2019. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök) eestikeelsete retseptide toimetamine ja fotod. 

Populaarsed postitused

Rännates mai lõpus mööda Preisimaad ehk minu Poola 2019

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes

Peipsi rääbis