Endast

Lapsest saati on mul olnud huvi söögitegemise vastu. Asi tipnes sellega, et umbes 5. klassis tahtsin saada kondiitriks. Õnneks ei läinud nii! Tänu sellele keedan-küpsetan vabatahtlikult, hindan ajaloolasena meie toidukultuuri ja -traditsioone, jumaldan puhtaid maitseid, isekasvatatud toorainet, Eestis aretatud sorte ja olen selle nimel valmis panustama kõikvõimalikesse peenardesse. Peaasi, et tulemus oleks armastusega saadud!

Vahel muigan ka meie urbanistlikuks kiskuva elustiili üle, jagan oma emotsioone põnevatest sündmustest või külaskäikudest. Püüan kirjutada isegi sellest, kui mul endal midagi untsu läheb.
Aeg-ajalt käin tarkade inimeste tegemisi kiibitsemas või vahel ka ise pliidi taga teisi juhendamas. Alates 2012. a novembrist olen ajakirja Tiiu köögitoimetaja.
2015. a lõpus neelas toidumaailm mind lõplikult. Aitan Jõgevamaa Koostöökojas toiduga seotud väikeettevõtjatel ennast näidata ning uusi teadmisi saada.

Jagan oma elu kahe kodu vahel Tartu linnas ja Jõgevamaal Võduvere külas. Nahkro talus ehk minu sünnikodus leiavad aset kõik aianduslikud eksperimendid ja seal valmivad ka kõik need toidud, mille puhul puupliit annab parima tulemuse.


Head kaasaelamist!

Ülle Jukk

Mulle saab kirjutada aadressil jukk.ylle@gmail.com.

                                                                       *         *         *

Alljärgnevalt mõned tegemised, mis väärivad kirjapanemist:

- Alates 2010. a lõpust - Maitseelamuse kojas õpiköökide juhendamine, teemadeks verikäkid, pasteedid, kanepitoidud, umbrohutoidud, sibulatoidud, Tartu keskaegsed toidud, jne. Kaasalöömine Peipsimaa Kogukonnaköögi ja Peipsimaa Turismi erinevatel üritustel aitamaks Peipsimaad tutvustada, näiteks 2012. a Hiiumaal kohvikute päeval, 2012. a Kallastel kala- ja sibulalaadal, 2013. a Pihkvas hansapäevadel, jne.
- Alates 2011. a kevadest - osalemine erinevates pop-up kohvikute projektides Tartu Tasku keskusest kuni Tahkuranna Hapukurgifestivalini.
- 2011 - panus raamatusse "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat", milles 10 toidublogijat jagavad retsepte ja oma mõtteid toidust (kirjastus Pegasus, koostaja T. Mathisen).
- 2012 - 2015 - koostöö Tartu LõunakeskuseTaluturuga, veebilehele retseptide koostamine.
- Alates 2012. a novembrist - ajakirja Tiiu köögitoimetaja.
- 2013 - tekst ja fotod väiketrükisele "Peipsimaa maitsed" (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism).
- 2013. a kevad - kaasalöömine Sangaste Rukki Maja restorani menüü koostamise ja täiendamise meeskonnas.
- Juuli 2013 - Pärandiralli raames Karepa pärandipäeval esinemine ettekandega Eesti ja rannarahva toidust ja selle väärtustamisest.
- August 2013 - Padisel Püha Bernardi päevade raames keskaegse toidu tutvustamine ja õpiköök ürituse toitlustajatele.
- Juuni 2014 - Eesti toidu loo tutvustamine arengukava "Eesti toit 2015-2020" töörühmas.
- Juuni 2015, 2016 - osalemine Rahvakultuuri Keskuse toidukultuuri koolitusel ettekandega "Kui toiduretseptist saab traditsioon".
- September 2015 – osalemine Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäeval Kuie koolimaja programmis „Leib ajaloolase pilgu läbi“.
- Sügis 2015 – 2016. a hõimurahvaste kalendri (väljaandja MTÜ Fenno-Ugria Asutus) eestikeelsete tekstide ja retseptide toimetamine.
- Sügis 2016 -  2017. a Peipsimaa kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete tekstide ja retseptide koostamine. 


Foto: Marju Randmer

Vaata veel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...