Punasesõstravõie koos jogurtijäätisega


Ütlen ausalt, punaste sõstarde peale ei ole ma kunagi tormi jooksnud. Pigem kirunud nende korjamist, kuna see on mari, mida ämbrisse noppides ei teki mingit kiusatust igast pihutäiest osa põske pista. Algul saab paar marja suhu pistetud ja sellest piisab. Võrreldes maasikate-vaarikate korjamisega märksa kasumlikum äri (nende puhul läheb liiga suur protsent kuludesse:) ).

Punastest sõstardest saab mahla ja veelkord mahla. Aga nüüd või ja munadega punasesõstravõiet ka. Kui Marju ja Eva oma katsetega välja tulid, siis ei jätnud see mind mitte külmaks. Rabarberivõidega käe valgeks saanuna leidsin, et lemon curd`i tüüpi võide jaoks võib kasutada mistahes hapukamat mahla või marjapüreed, uued põnevad ja samas suussulavad maitsed on kindlustatud.

Niisiis punasesõstravõie. Pean tunnistama, et kaunist roosast värvist on minu versioon kaugel, pigem on tegemist oranži, parimal juhul lõheroosa kraamiga. Üksainus kord, kui õrn roosa tundus nii ahvatleva värvina ja ei miskit. Põhjus on teadagi kodukanamunades - punastest marjadest ja tumekollastest munarebudest ei saa miski valemiga õrnroosat kombinatsiooni, seda ei luba mitte ükski värviraamat.
Võiet on muidugi hea niisama limpsida, kuid olles südamest rõõmus selle üle, et Tartus on nüüd mitmes poes võimalik paksu Kreeka või Türgi jogurtit osta, ei saanud jätta proovimata mõnusat vanillijäätist ja mõistagi koos punasesõstravõidest vöötidega. Vahele puistasin veel katkipudistatud beseeküpsiseid, mis andsid kergust ja kohevust veelgi juurde.

Punasesõstravõie:
3,5 dl toorest punasesõstrapüreed
2 - 2,5 dl suhkrut
2 muna ja 2 munakollast
100 g võid
oksake estragoni
0,5 tl vanillsuhkrut


Vanillijäätis:
2 dl vahukoort
1 -1,5 dl suhkrut
1 vanillikaun
500 g paksu Kreeka jogurtit
1 sl viina või mõnda muud kanget napsi

beseeküpsiseid

Võide jaoks valmistada marjapüree. Selleks purustada punased sõstrad saumikseri, köögikomabini või pudrunuia abil ja suruda saadud segu läbi sõela, et seemned jääksid sõela peale (kanad on nende peale õnnelikud:) ). Marju kulub umbes 0,5 kg kanti.
Marjapüree segada suhkru ja lahtiklopitud munadega ning asuda madalal tulel pidevalt segades massi kuumutama. Kui segu on juba kuum, lisada väikesteks tükkideks lõigatud või ja estragonivars ning jätkata segades kuumutamist. Nagu ikka, keema ei tohi minna, siis on asi mokas.
Pean tõdema, et punasesõstramass paksenes isegi paremini kui rabarberitest tehtu. Aga sellegipoolest, kui võie on parajalt tummine ja paks, tõsta pott tulelt, eemaldada estragonioks ja lahtitulnud lehekesed, lisada vanillsuhkur, segada läbi ja valada purki(desse). Säilitada pärast mahajahtumist külmkapis.

Jäätise jaoks kuumutada rõõsk koor koos suhkru ja vanillikaunaga keemiseni, eemaldada vanillikaun ja kaapida seemned koore hulka. Jahutada täielikult maha külmkapikülmaks. Segada koor ja jogurt kokku (võib ka veidi mikseriga õhulisemaks vahustada), lisada törts kanget alkoholi jäätumise takistamiseks ning valmistada jäätisemasina abil jäätis.
Tõsta poolpehme jäätis kihiti punasesõstravõidetriipude ja pealepudistatud beseeküpsistega karpi (selle jäätisekoguse jaoks piisab 7-8 küpsisest ja 2-3 detsiliitrist võidest) ja panna sügavkülma veel mõneks tunniks kõvenema.

Kommentaarid

Marju ütles …
Meie tarbisime seda võiet ka niisama koorejäätise peale pannes ja oli ka mõnus hapu mekk juures. Lihtsalt üks laisa inimese võimalus :)

Ja mul on samad emotsioonid seoses punaste sõstardega. Nad on ilusad ja mahlased, aga millegipärast on ka meil nii, et viimased aastad ei ole viitsitud nendest midagi teha. Võie on üks hea asi, tarretis meeldib ka. Aga nüüd teeme võiet juba ka karusmarjadest ;)
Ülle ütles …
Marju, ma panin seda võiet ka tavalise vanillijäätise peale. Jogurtijäätist tegin aga puhtast uudishimust ja väga mõnus sai:).

Aga tiksivõie kõlab küll väga intrigeerivalt. Arvestades tikrite rikkalikku maitset ja parajat hapusust on see kindlapeale megahea kraam.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes