Selle sügise ploomikook



Olen sellel sügisel purukookide lainel, on teised selline vanakooli värk. Ikka võid ja suhkrut ja jahu - no ei ole tarvis rohkem keerulisi küsimusi. Sekka muidugi kaneeli ja kardemoni ja erinevaid pruune suhkruid, häid asju peab ikka palju olema:). Ju siis lööb välja alateadvus, mis tuletab meelde Vilde kohviku alguspäevade imetabaseid nn vanaema kooke, olid need siis õunte või pohladega.

Koogikiirabi klassika hulka kuuluvad tordipulbrist ja kohupiimast kihiti laotatud küpsetised. On see õnn või õnnetus, aga ma pole oma elus mitte ainsatki seda tüüpi kooki teinud, söönud mõistagi küll. Vahel olen imetlusega mõelnud, kuidas mõned inimesed oskavad  küll "Erika" pulbrist teha nii sirgete ja ühtlaste kihtidega koogikesi, justnagu oleks vahvleid koos täidisega üksteise peale asetatud. Respekt! "Erikast" seepärast, et pruun ja valge näitavad kõik oskused välja, "Juubeliga" poleks pooltki nii huvitav:).


Tõelise valgustuse osaliseks sain möödunud pühapäeval hoopis teleka ees, kui Pille Enden tegi "Prillitoosi" saates (palun, ei esita siinkohal täpsustavaid küsimusi!) mustika-purukooki. Kindlasti ei ole tegemist revolutsioonilise avastusega koogimaailmas, kuid väärt nipp on see küll. Nimelt tuleb alustada muretaina tegemist, kuid piirduda vaid või jahu hulka hakkimisega. Edasi on juba imelihtne: natuke üle poole purust krõbedaks küpsetada, täidis peale panna ja ülejäänud puru peale pudistada. Taevalik tulemus, isegi järgmisel päeval! Ja ei ole tarvis rõhutada, selle sügise maitsvaim ploomikook!

200 g võid
4,5 dl jahu
0,5 dl mandlijahu
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
1 tl jahvatatud või purustatud kardemoni
2 tl kaneeli
2-3 sl demerara suhkrut

500 g kohupiima
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 muna
1 sl maisitärklist

50 g martsipani
ca 500 g ploome

Haki külm või jahude ja suhkru-soola sekka, nii et moodustub ühtlane puru. Vabalt võid teha seda ka köögikombainiga, saab kiiremini. Laota saadud purust ligi 2/3 küpsetuspaberiga kaetud pannile (kasutasin ahjuplaadist väiksemat vormi, sobib ka 26-28 cm läbimõõduga ümmargune vorm), suru peopesadega natuke tihedamaks ja küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni on pealt krõbe ja pruunikas. Allesjäänud kolmandikule purust sega juurde kaneel, kardemon ja pruun suhkur.
Sega kohupiim (ekstra hea koogi saab kitsepiimast valmistatud kohupiimaga!) suhkrute, muna ja tärklisega ühtlaseks. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, laota peale poolitatud ilma kivita ploomid, riivi veel jämeda riiviga matsipani ja puista ühtlaselt üle allesjäänud maitsestatud puruga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kohupiim on läbi küpsenud ja kook pealt kuldne.
Naudi leigelt klaasi piimaga, ka törts kardemoniga vahukoort või vanillijäätisepall ei tee paha. Alternatiiviks on pista kook hoopis külmkappi järgmist päeva ootama ja maiustada siis maitseküllase koogiga.

Kommentaarid

Mirjam ütles …
Oi Ülle-Ülle, tule mulle naiseks... :) Või vähemalt paariks nädalaks külla. Igatahes läheb see kook proovimisele. Mis sa pohladest arvad selle koogi puhul?
Ülle ütles …
Eh Mirjam, mõtle kui tore, mina küpsetan ja sina tikid:). Tegelikult proovi see kook kindlasti ära, pohladega saab kohe hästi mõnus, sest midagi hapukat peab selles koogis olema.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus