Lumepannkoogid? Jah, tõesti :)


Niisiis, uus aasta. Proovisin kirjutada uut numbrit, kuidagi imelik veel. Küll jõuab harjuda.
Samuti ka veidrustega. No mina ei tea, aga horoskoobimeistrid kirjutavad kõik eri moodi õpetusi, ei oskagi seisukohta võtta, küllap võtan kõige meeldivama. Igatahes lubatakse minu tähemärgile väljakutseterohket aastat.


Alustuseks väljakutse number 1 - lumepannkoogid. Jah, te kuulsite õigesti! Tegelikult pole ma ise selle geniaalse mõtte autor, vaid Georgiana Browning Hill oma 1862. aastal Inglismaal ilmutatud raamatus "Everybody's Pudding Book". Seejärel läks veel 150 aastat, kui need retseptid anti uuesti välja,  kasutades ära kuninganna Viktoria nime (no mis teha, kui 19. sajand oli tema sajand) - "A Year of Victorian Puddings". Ja oi millise pahameeletormi ma ära teenisin, kui selle raamatuga ühes Oxfordi raamatupoes õndsa näoga kassa poole tüürisin. "Kas sul pole juba piisavalt kokaraamatuid?", hurjutas mind trio H-K-T nagu ühest suust. "Aga see on ju nii väike, võtab kohvris vähe ruumi ja pealegi, see on vana kokaraamatu uus väljalase", ei lasknud ma ennast heidutada. 

Aga nagu minu puhul ikka, kohe ei juhtu midagi. Hiljuti seda raamatut uuesti lehitsedes, leidsin sealt nii mõnegi vahva magustoidu, millele võiks uue elu anda ja siis need lumepannkoogid ka. Täiesti mõistusepäraste detsembrikuusse sobilike dessertide nimekirjas õunašarloti, jõulupudingu, sidrunikoogi ja mince pie`de kõrval.

Lühidalt öeldes, see on revolutsioon! Vaja on vaid jahu ja erinevates olekutes vett. Arvestades kõikvõimalikke ennustusi, mis näevad varem või hiljem lääneliku tarbimisühiskonna kokkukukkumist, ei vaja need pannkoogid peaaegu midagi. Lisaks ei maksa ka peaaegu midagi, mõned sendid. Isegi tallinnalähedastele põldudele neist ennustustest hoolimata rajatud ilma ainsagi elava tule võimaluse ja sahvri või keldrita majakarpides on neid võimalik õue tehtud lõkkel praadida. Küll ainult talvel, suveks peab mõne teise alternatiivi leidma. Ärge unustage, et elektrit ja gaasi ju enam pole. Paraku on mõisate jääkeldritega lood nagu on, sihipäraselt neid enam ei kasutata. Aga võiks proovida, kliima ju jaheneb.

Jahu ja lumi

Niisiis katse number 1. Jälgisin piinliku täpsusega retsepti. Ah jaa, kontseptsioon ka: nimelt on selles raamatus öeldud, et lumi asendab pannkoogitainas edukalt muna. Kahjuks sooritasin neid katseid mitte jõuluaegse pehme koheva lumega, vaid aastavahetuse natuke märja, švammimeenutava tihkema ollusega. Küllap sinna saigi koer maetud. Niisiis sõelusin kaussi nõutud 4 dessertlusikatäit jahu, läksin õue, otsisin puhta lumelaigu ja lisasin jahule 2 dessertlusikatäit lund (ehk siis vahekord 2:1). Segasin hoolikalt läbi, kuni moodustus purutaoline segu. Tulin tuppa tagasi, lisasin külma vett, veidi suhkrut ja soola ka ning kloppisin vispliga, saades sobiliku taina. Lasin tainal veidi aega seista ning praadisin õlis koogikesed. Väga hästi küpsesid, pannilabidaga oli äärmiselt lihtne kooke pöörata, kuid millegipärast ei tahtnud nad pruunistuda. Maitsesid nagu ... veega tehtud pannkoogid.

Jahu ja lumi on segatud puruks

Katse number 2. Algus on sama, kuid vee asemel kasutasin piima. Piimaga tehtud tainas vajab head panni, kuid koogid pruunistusid kenasti. Maitse oli aga ilmselt oluliselt parem, sest koer, kel oli valida kuuma piimatainast koogi või jahtunud veetainast koogi vahel, eelistas esimest.

Kokkuvõttes katse õnnestus sel määral, et vedelik pluss jahu annab tulemuseks hädapärase pannkoogitaina küll, kuid lume kasutegurit ei oska väga täpselt hinnata, tavaelus jään ikka koosluse piim-muna-jahu juurde. Tavaliste pannkookide tekstuuri ja värvi ei õnnestunud küll saavutada või polnud lumi päris õige. Hoolimata sellest tasub guugeldada "snow pancakes" vms, sest on ka teisi, kes lumega kooke küpsetanud. Kas siis asendades vett, muutes koogid kohevamaks vms. Tundub, et lumega proovitakse asendada kõike peale jahu. See link SIIN näitab, et paremat tulemust on raske saavutada :)
Ah jaa, Georgiana Hill soovitas lumepannkooke serveerida maitsestatud suhkru ja sidrunimahlaga.

Head uut väljakutseterikast aastat!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus