Šokolaadikook märkamatute mustade ploomidega


Iseenesest on aeg juba selline, kus möllaks ainuüksi rabarberi-, spargli- ja murulaugulainel. Tegelikult tegin eilegi hunniku rabarberikooki, taas sellist hiiglama klassikalist - pealt biskviitkattega. Esimestest rabarberitest tahakski kohe vanu häid nostalgilisi kooke, kui neist juba isu täis, võib asuda põnevamate ja keerulisemate kallale. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Tahtsin hoopis südamelt ära saada ühe šokolaadikoogi. Brownie-tüüpi seest niiske ja pealt krõbe kook, milles lisaks tumedale šokolaadile paras ports ploomilikööris leotatud musti ploome, kuulub kindlasti sinna patusemate kookide rivvi. Ja ega mul ei ole põrmugi häbi öelda, et teeks seda kooki ka nüüd, kui rohi haljendab, võilill levib kollase vaibana, kägu kukub ja rannahooaeg on kohe käes.

Retsept pärineb aprillikuisest Good Foodist, paari märkamatu asendusega.

140 g musti ploome
0,5 dl ploomilikööri
100 g võid
140 g tumedat šokolaadi
4 muna
50 g demerara suhkrut
100 g tavalist suhkrut
1 tl vaniiliekstrakti
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
1 sl jahu
2 sl kakaopulbrit

Kuumuta liköör koos kuivatatud ploomidega, aga ära päris keema lase. Tõsta kõrvale ja jäta umbes tunniks-kaheks tõmbama. Seejärel lase ploomid koos vedelikuga köögikombainis või saumikseriga ühtlaseks massiks. Sulata või ja šokolaad, sega ploomimassiga. Vahusta 2 tervet muna, 2 munakollast ja suhkrud tihedaks vahuks. Ühenda ettevaatlikult spaatliga alt üles tõstes muna- ja šokolaadisegu, lisaks jahud ja kakao. Lõpuks vahusta 2 munavalget tihedaks vahuks, sega ka need ettevaatlikult taina hulka.
Kata 24-cm lahtikäiva koogivorm küpsetuspaberiga, vala tainas vormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni on küps, kuid seest parajalt niiske.
Lase jahtuda ja soovi korral sõelu enne serveerimist peale kakaopulbrit või tuhksuhkrut.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus