Hullult mandlised kirsimuffinid ja 9. juulil Sadama turule!
Kui ma mõni aeg tagasi nägin ilusaid tumedaid kirsse Tartu turul, hakkas suu vett jooksma ja silme ees alustasid vuramist igatmasti kirsikoogid, üks parem kui teine. Marjadega õnnelikult koju jõudnud, formeerusid need nägemused hoopiski kirsimuffiniteks ja mis sobib alati sinna juurde, on mõistagi mandlid.
Nojah, aga kirsikivid. Kellel on selline vidin nagu kirsikivieemaldaja, on õnneseened. Sellest iroonilise alatooniga öelnud lausest tuleb välja lugeda, et mul pole. Iga aasta luban selle osta, aga enamasti meenub see siis, kui oled kirsikausiga silmitsi ja mõistagi ilma selle vidinata. Siiski, kui kirsid on piisavalt valmis, saab hakkama ka teravaotsalise noaga. Tuleb lihtsalt piisavalt ettevaatlikult vastavaid torkeid ja lõikeid teha, et kivi või veelgi hullem, pooleks lõigatud mahlast tilkuv kirss, ei maanduks sinna kuhu pole vaja. Näiteks vastu kardinat, vastu heledaid riideid või muude ebasobivasse kohta. Vilumus omandatakse mõistagi töö käigus, kuigi meistriks saamisele eelneb õpipoisi ja selli staatus:).
75 g võid
2 muna
2 dl hapukoort
3,5 dl jahu
2 dl suhkrut (kogus oleneb kirsside hapususest)
1 tl vanillsuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
70 g + 30 g mandlilaaste
3 dl veerandikeks lõigatud kirsse
Või sulatada, munad kloppida hapukoorega lahti ja segada omavahel kokku. Teises kausis segada kuivained, kaasa arvatud käte vahel peenemaks pudistatud 70 g mandlilaaste. Ühendada mõlemad kausisisud ja segada kiiresti tainaks. Lõpuks valada juurde neljaks lõigatud kirsid ja segada veelkord kiiresti läbi.
Tõsta tainas muffinivormidesse ja puistata ülejääänud 30 g mandlilaaste paksult peale. Küpsetada nagu ikka 200 kraadi juures 20 - 25 minutit, kuni keeksikesse torgatud puutikk jääb puhtaks.
Kui tahta küpsetist veel pidulikumaks muuta, ei tee paha asetada peale varrega kirss. Minu kurb kogemus näitas, et targem on seda trikki teha juba poolenisti küpsenud muffini peal. Kohe algul kirsi pealesättimine lõpeb kirsi kerkiva taina sisse ärauppumisega, nii et "pinnale" jääb vaid üksildane kirsivars. See ei kahanda aga mõistagi küpsetise head maitset.
Nosida näiteks niisama aias vedeledes või mõnes muus rohelises ja päikesele avatud paigas:).
Viimaste hulka kvalifitseerub peaaegu ka Tallinna Sadama turg. Ehk siis homme, 9. juulil, on kurikaval plaan ahvatleda linnakodanikke ja sõpru astuma sealt läbi ja proovima, mida seekord siis 15 blogijat laudadele laovad. Liina mõtles välja uue stardikorralduse ehk siis igal täistunnil alates kella 12.00-st täidavad letid 5 inimest. Kes ja millal, vaata siit:).Mind sätiti viimasesse vahetusse ehk siis alates kella 14.00-st.
Lisaks neile muffinitele leiab minu lauajupilt ka midagi soolast. Mis täpsemalt, näete homme.
Kohtumiseni!
Kommentaarid
Mina olen siis õnneseen, mul kodus vanast Vene ajast koguni 2 kirsikivieemaldajat. Aga ka selle riistapuuga tuleb tegutseda ettevaatlikult. Olen mitu korda ennast ära pritsinud.
Tänud ette vastuse eest !
Vanaema Leida
Kui aga proovida vormikooki teha, siis 26-cm vormi jaoks on kahekordne kogus isegi palju, ei pruugi äkki piisavalt läbi küpseda ja võib kõrbema minna. Pealegi kerkib sedasorti tainas päris tublisti. Nii et pooleteisekordne oleks ehk ohutum.
Edu proovimiseks, maitse on tõesti hea.
Kristel
P.S. Kuidagi ei õnnestu mul oma ürituste graafikut ühildada blogijate üritustega. Teil saab kindlasti tore üritus olema!
Aga mis homsesse puutub, loodan minagi, et tuleb vahva päev ja eks virtuaalsel teel saad ikka osa sellest trallist.
Aga kirsimuffinite jaoks olin sunnitud ostma ungarlaste omi, olid hääd marjad küll.
Muffinid olid ka maitsvad!
Triin