Vanillikreemiga vaarikakook
Selle aasta kodune vaarikahooaeg osutus lühikeseks ja õnnetuks, kuna alustuseks maandusid põõsastesse näljased linnud ja seejärel kõikvõimalikud väikesed sitikad. Ehk siis inimene suruti tahaplaanile ja mis sest, et vaarikad on mu lemmikmarjad. Nii ei saanud isegi sügavkülmavarusid täiendada, sest polnud piisavalt ilusaid marju, süüa siiski sai ja ühe vaarikakoogi ka.
Ühel päeval avasin juhuslikult Gordon Ramsay "Maailma köögi" raamatu sellelt lehelt, kus juttu vaarikatordist. Just täpselt see, mis mul tarvis oli:). Mõnusalt krõbe muretainas põhjaks, õhuline ja siidine vanillikreem täidiseks ning punased äsja korjatud vaarikad peal. Lihtne, kuid luksuslik lõpetus suviseks õhtuks.
Kook valmis veidike mugandatud retsepti alusel, kuna kasutasin tainaks oma lemmikuks kujunenud retsepti.
100 g võid
2 tl suhkrut
4 dl jahu
näpuotsaga soola
1 munakollane
2-3 sl külma vett
2,5 dl piima
0,5 vanillikauna või 0,5 tl vanillipastat või 1 tl vanillsuhkrut
3 munakollast
3 sl suhkrut
3 sl maisitärklist
2 dl vahukoort
vaarikaid
Taina jaoks panna tükkideks lõigatud külm või, suhkur, sool ja jahu köögikombaini ja suristada ühtlaseks puruks. Lisada munakollane ja külm vesi (vett panna algul 2 sl, hiljem võib vajadusel juurde lisada) ning töödelda ühtlaseks palliks. Pakkida tainas toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi.
Kreemi jaoks kuumutada piim keemiseni. Vanillikauna kasutamisel panna see kohe piima sisse, muude vanillivariantide puhul kasutada nii nagu sobib.Munakollased kloppida suhkruga lahti, segada juurde maisitärklis. Valada kuum piim ettevaatlikult ja pidevalt segades munavahu hulka ning kuumutada seejärel madalal tulel, kuni kreem pakseneb ja kaob toores tärklisemaitse. Nagu ikka tuleb kuumutamise juures olla ettevaatlik, et kreem tükki ei läheks. Jahutada kreem täielikult maha, segada seejärel vahustatud rõõsa koorega ja tõsta külmkappi.
Tainas rullida hästi õhukeseks ja katta sellega 26-cm või ka 28-cm lahtikäiva koogivormi põhi ja serv, katta äär fooliumiga või täita põhi kuivatatud herneste-ubadega või kasutada muid nippe tainaserva allavajumise vältimiseks, torgata kahvliga põhja mõned augud ning küpsetada 220 kraadi juures 5-7 minutit, kuni tainas on kergelt tahkunud. Eemaldada foolium, herned, jms ning küpsetada veel 5 minutit, kuni põhi on ühtlaselt küps, kuid ei ole märkimisväärselt värvi muutnud. Valmis põhi võtta ahjust, jahutada restil vormi sees, eemaldada vormist ja jahutada täielikult maha.
Tõsta põhi serveerimisalusele, täita vanillikreemiga ja laduda peale vaarikad. Lasta koogil jahedas veel vähemalt pool tundi seista.
Märkusena, et kuna kreem jääb ikkagi kaunis pehme, siis lõigates võib natuke seda üle lõikeääre vajuda. Kes tahab perfektsete servadega koogilõike, võib enne koogile laotamist kreemi hulka väheke želatiini lisada.
Kommentaarid
Kook on aga hea küll ja maitseb kõige paremini samal päeval.
Meil oli ka sel aastal vaarikaid jube vähe ja enamus ussitanud ka :(
Need vähesed, mis ära korjasin rändasid kõhtu ja ühte väiksesse vaniljepudingi magustoitu. Sügavkülma ei jagunud ühtegi.
See-eest tikreid on hullul kombel põõsad täis, tuleb nendega hakata midagi ette võtma.