Peeditort


Sügis tekitab köögis turvalise tunde, kõike on ju palju. Kevad on selline oh ja ah aastaaeg, iga rohelist karva liblekest tahaks imetleda ning potti pista, suvel tahaks lihtsalt olla ning vahel üldse mitte varvast liigutada, talvel liiguvad jalad iseenesest vaid külmkapi ja ahju vahet. Aga sügisel? Hee, mitte ükski uus roheline libleke ei pane südant kiiremini lööma, sest on tekkinud mõnulev küllastunud tunne. Ja mis peamine - sisemine rahu. Sa ju tead, et varsti tuleb valge kaamos ja selle eest ei page kuhugi. Vahemärkusena, et meie kass muutub juba iga päevaga ümaramaks ja karv kohevamaks, ilmselge märk veelgi külmemast talvest kui mullu.

Noh ja kuidas sa siis jätad selle külluse kasutamata. Punapeedid, mis on nii magusad ja mahlased, kohe kutsuvad endaga eksperimenteerima. Ja kui ei ütle, siis ei saa keegi pihta, et juurikad on koogi sisse aetud. Ja kui saavadki, ei usu sellegipoolest:).

200 g võid
1,5 dl suhkrut
4 muna
3 dl jahu
1 tl kaneeli
1,5 tl küpsetuspulbrit
3 dl riivitud toorest peeti
50 g hakitud kreeka pähkleid

2 dl vahukoort
1-2 sl suhkrut
150 g toorjuustu
3 sl jõhvika- või pohlamoosi

Vahusta või suhkruga, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Kalla juurde omavahel segatud kuivained, peene riiviga riivitud punapeet (vajadusel kätega kuivemaks pigistatud) ja hakitud pähklid. Sega ühtlaseks tainaks, vala võiga määritud 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ning küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit. Kõrbemisohu puhul võid küpsemise lõpupoole katta vormi pealt fooliumiga. Valmis kook võta ahjust, jahuta restil maha ja lõika horisontaalselt kaheks kettaks.
Kreemi jaoks vahusta koor suhkuga, mikserda juurde toorjuust. 1/3 kreemist tõsta teise kaussi ja sega jõhvika- või pohlamoosiga. Tõsta üks tordiketas serveerimisalusele, laota sinna peale jõhvikamoosiga kreem, tõsta teine ketas peale ja kata pealt ning külgedelt ülejäänud kreemiga. Kõige parem oleks, kui kook saaks üleöö jahedas seista, et maitsed ühtlustuksid.
Serveerimisel puista kaunistamiseks peale samu marju, millest oli tehtud täidisesse minev moos. Mõned melissilehed ei teeks ka paha.

Kommentaarid

Liilia ütles …
kõlab igatahes uhkelt!
Piret ütles …
Väga ahvatlev kooslus. Mõnus aastaringi kirjeldus, noogutasin lugedes innukalt kaasa. Ainult, et see kass...vaata veelkord, äkki sa ikka eksid?
Ülle ütles …
Piret, eelmisel aastal hakkas härra kass märksa hiljem talve vastu rasva koguma, nüüd aga ... No ma ei tea, pane või ilmaennustaja dieedile, aga ma ei kujuta ette, kuidas. Paljast kapsast-porgandit ta ju ei söö:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus