|
Sellisena paistab Maitseelamuse koda tavaliselt - traditsioone ja kohalikku toorainet austav:) |
Ligi paar nädalat tagasi teatas Tauno veidi saladuslikul häälel, et õudne jama, kastitäis värskeid kammkarpe tuleb nahka panna. Vot, et neil tuli mõte pakkuda suvel kohvikus mõnda rooga merekarpidelt, aga paraku neid niimoodi ei müüda, ikka koos sisuga. Minu esimene mõte oli, et see on mingi nali, sest Maitseelamuse koda, mis seisab peaaegu viimse veretilgani kohaliku tooraine eest (mäletame kõik neid irvitamisi või vilekoori, kui keegi julgeb mingi eurokräpiga üle ukse tulla), hakkab nüüd karpidega möllama. Võib ka teisiti mõelda, et kogu senine aatejutt oli bla-bla-blaa ja nüüd tuldi siis kapist välja:). Või hoopis kolmandat moodi, ehk et vaenlast tuleb tunda! Mõelgem siis kolmandat moodi ja eesmärk pühendas siin täielikult abinõu: algul oli tohutult
fun ja noad välkusid, seejärel kostus võõraste jaoks kahemõttelist mõminat (tegelikult täiesti ühemõtteline:) ) ning lõpuks kuhjus riiulile terve virn uusi "taldrikuid".
|
Perfektsed ja täiesti värsked Norra kammkarbid |
Korralikele peipsimaalastele on kohane haugi fileerimine, mitte kammkarpide avamine. Seda polnud meist varem keegi iseseisvalt teinud. Eestlane on aga teatavasti kangekaelne, ehk selle asemel, et risti vastupidiselt soovitustele guugeldada või sõbrale helistada asub ise tundmatuga võitlusse. No loomulikult võttis jalgratta leiutamine aega ja vaeva! Mingil hetkel said mehed "liini" siiski tööle, nii et pärast lubati juba karbiavamise kursusi teha.
|
Üks Antoniuse õue veinidest - Charles Bauri 2009. a vein Sylvaneri viinamarjadest |
Aga mis edasi?
Jaanika valis
Juci kui selle kraami osas kõige usaldatavama siinse toidublogardi varasalvest kolm kullafondirooga:
carpaccio koriandri ja laimiga, ürdivõiga küpsetatud kammkarbid ning
kammkarbid granadillivinegretiga. Et täielikult üle võlli kiikuda, valmis isegi
šokolaadikook karbikaanel. Naudinguid pikendasid Anary küpsetatud õhuline ciabatta koos külmpressitud oliiviõliga
ning hea külm valge vein. Õnnestus maitsta ka ühte selleks suveks välja valitud Antoniuse õue
veinidest - Elsassist pärit Charles Bauri veinimõisa Sylvaneri viinamarjadest valmistatud
veini.
|
Kammkarbi carpaccio koriandri ja laimiga |
|
Ürdivõiga küpsetatud kammkarbid |
|
Vanillikaunale lükitud praetud kammkarbid granadillivinegretiga |
|
Šokolaadikook šokolaadikastme, oliiviõli ja soolahelvestega |
Taevalik õhtu koos armsate inimeste, maitsva toidu, heade veinide ja ... sääskedega. Kevad ju!
|
Õhtu jätkus Hispaania veiniga |
P.S. Kes ei usu, siis koja kohvikus pakutakse praetud kalaga saia tõesti nendeltsamadelt karbikaantelt.
Kommentaarid