Värske kartul ja tunnised kurgid


Jaanipäev on kindel verstapost, kui saab lauale panna esimesed värsked kartulid. Kes kasvatab ise, kes ostab turult, nii kuidas võimalused parasjagu on. Omakasvatatud kartulit ei asenda muidugi ükski turu- ega poekartul, aga see selleks. Kui eelmisel aastal maitsesime esimesi mugulaid juba 19. juunil, siis sel aastal hakkas Adretta alles paar päeva enne jaanipäeva õitsema ning proovimiseni jõudsime täpselt jaanipäeval, täpselt nagu ülemöödunud aastal.

Esimesed kartulid või, hakitud tilli ja sibula ning soolahelvestega on muidugi klassika, pisikesed kartulimammud on muredad ja maitselt suisa magusad. Ei-ei, see ei tähenda sedasama magusust, mis tekib külmavõetud kartulitel:). See on hoopis teine mekk.
Kui kartulitele ampsata juurde veel värsket hapukurki, on täielik suvegurmee. Imetlusväärne, kuidas nii lihtne toit maitseb nii taevalikult!


Et iga kord pole mahti panna kurgipurki paar päeva enne hapnema, saab hakkama ka tunnikesega, oluline on vaid tooraine olemasolu ja nobedad näpud:). Võib ka teisiti mõelda ehk et kui värskeid kartuleid keedetakse vaid ühe söögikorra jagu, siis ka kurkidega võib samamoodi toimida.

3 poolpikka kurki või muu suurusega kurke vastavalt oma parimale äranägemisele
mõned tillivarred
700 ml sooja vett (mitte kuuma)
1 kuhjaga sl jämedat soola
0,5 tl suhkrut
1 tl sobivat ürdiäädikat (kasutasin karulauguäädikat)

Viiluta kurgid ja lao purki või suletavasse kaussi kihiti koos näppude vahel tükkideks murtud tillivartega. Marinaadiks lahusta sool ja suhkur soojas vees, lisa ürdiäädikas (hädapärast kõlbab ka valge veini äädikas) ja vala kurgiviiludele. Jäta köögikapile tunniks ajaks seisma, kui pisut rohkem aega varuks, võid tõsta ka külmkappi, siis tuleb paari tunniga arvestada.
Head isu!

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus