Kuidas mõrvata räime


Mul pole naljatuju ollagi, jutt tuleb täiesti tõsine.
Üks mu lapsepõlvest senini püsinud kiikse on, et ma ei armasta väikest luist kala. Rist ja viletsus on liha sealt kätte saada. See, et mu isa oli kirglik harrastuskalamees ja värske Peipsi järve kala oli mu lapsepõlveaegu pidevalt laual, ei loe siin karvavõrdki. Ja nii jätavad väikesemõõduline ahven, räim ja muu selline mind täiesti külmaks. Kuigi tuleb möönda, et piimakastmes rohke sibulaga hautatud verivärske ahven on üks parimaid toite, õieti küll see kala- ja sibulamaitseline tummine leem.

See eelnev jutt puudutas siis värskest kalast valmistatud roogi. Vürtsikilu ja soolaheeringat armastan ma näiteks väga, suitsurääbiski on in:). See on ju kiiks, normaalne küll mitte! Eriti imelik on seda kirja panna:) On kuidas on, aga räimest tehtud toidud minus kuumi tundeid ei tekita. Andke näiteks sudakat või karpi, silmad lähevad kohe särama:).

Lõpuks võtsin südame rindu ja otsustasin oma valgete kätega teha räimevormi. Põhjuse selleks andsid turuhoones kohatud värsked räimefileed. Mhm, kui aus olla, siis selle kiiksu üks põhjusi ongi luudes, nendelt kalakestelt luude eemaldamine on hirmus tüütu ja tänamatu tegevus. Mõned söövad küll koos luudega või on profid lõualuu töö alal, mina nende hulka paraku ei kuulu. Maitsega on peaaegu analoogne lugu, ühesõnaga ei midagi sellist, mille nimel hirmsasti vaeva näha. Rahvuskala tiirleb lihtsalt minust väga erineval orbiidil:).

Sellegipoolest otsustasin proovida. Ja kui mõrv, siis olgu see täielik, ei mingit võimalustki ellu jääda! Ehk siis mõrvarelvadeks said kitsejuust, sinep ja tšilli. Karm, eks!

räimefileesid
pehmet kitsejuustu
hakitud tilli
soola
Santa Maria Chili Explosion maitseainesegu
kohvikoort
sinepit (näiteks Felixi Inglise sinep)

Kalafileedele määrida noaotsaga kitsejuustu, riputada peale tilli, soola ja tšilliga maitseainesegu. Keerata fileed rulli ja tõsta ahjuvormi(desse). Segada kohvikoor sinepiga, lisada maitse järgi soola ning valada rullidele. Küpsetada 180 kraadi juures, kuni koor on kalgendunud.
Kõrvale sobivad ilusad muredad kodumaised kartulid.

Kommentaarid

Mari-Liis ütles …
vaatamata sellele, et räim on surnud mis surnud, tundub see üks väga isuäratav külmavastase toimega roog olevat

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus