Šokolaadi-tsitrusekook


Avastasin selle koogi retsepti ühel päeval Ramsese pead otsides. Kuidas see on võimalik, võiks nüüd röögatada!!! Õnneks või kahjuks pole vaesel Egiptuse vaaraol mitte vähimatki pistmist selle imelise koogiga. Selgituseks, et kild "Ramsese pead otsima" on tekkinud mu lähikonnas sellest, kui asud internetiavarustes midagi konkreetset otsima, lõpetad aga pidevalt edasi klikkides hoopis teises teemas. Kuidas selline võrdlus alguse sai, täpselt enam ei mäleta.

Kui aga naasta koogi juurde, siis lugedes retsepti, teadsin kohe, et tahan seda proovida, apelsin ja šokolaad on niikuinii taevalik paar. Ja nii oligi! Imeliselt krõbe põhi koos pehme tumekollase täidise ja paksu šokolaadikihiga on midagi sellist, millest ei saa külmalt mööda jalutada. Olgem ausad, kook on magus, retseptis ettenähtud suhkrukogust vähendasin isegi, kuid sellegipoolest ei kuulu ta selliste küpsetiste hulka, mida saab süüa pool kooki korraga. Eeldades ikka, et küpsetised on valmistatud enam-vähem tavalise suurusega vormis. Osadele inimestele see magusus muidugi meeldib:).
Selle koogi üks võlusid on kindlasti veidi teistsugune tainas. Alternatiivina võib kasutada küll ka šokolaadiküpsistest ja võist segatud puru, kuid see pole päris see. Tainast jagub tegelikult kahe koogi jaoks, teise portsu võib sügavkülma torgata, hea võtta, kui küpsetamiseisu jälle peale tuleb. Ja uskuge, küll ta tuleb;).

110 g võid
100 g (0,5 tassi) suhkrut
230 g (2 tassi) jahu
1 muna
2 sl kakaopulbrit

330 g (1,5 tassi) suhkrut
4 suurt muna
1,2 dl (0,5 tassi) apelsinimahla
0,6 dl (0,25 tassi) sidruni- või laimimahla
2 apelsini ja 1 sidruni või laimi riivitud koor
3 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

200 g tumedamat šokolaadi
1,2 dl vahukoort

Taina jaoks mikserdada toasoe pehme või koos suhkruga kohevamaks. Lisada sõelutud jahu ja kakao, lasta mikseril kümmekond sekundit töötada, lõpuks lisada muna, panna veel elektriline abiline tööle, kuni kogu mass on ühtlalselt sõmer. Erinevus seisnebki selles, et see tainas ei moodusta palli, vaid jääb pigem puru moodi. Nüüd katta 24-cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määrida vormi servad võiga. Kallata pool tainapurust vormi põhjale ja suruda näppude abil ühtlaselt tihkemaks (mitte moodustada kõrgemat äärt!). Tõsta vorm vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Kui kasutada väikeseid mune või ka vutimune, saab kohe teha pool tainakogust.

Täidise jaoks kasutada värskeltpressitud apelsini- ja sidrunimahla, kahest apelsinist ja ühest suuremast sidrunist (laime kasutades on vaja kahte vilja) piisab. Eelnevalt riivida puuviljadelt koor.
Nüüd on paras aeg panna ahi 180 kraadi juurde sooja ja küpsetada tainapõhja 7-8 minutit.
Samal ajal vahustada munad suhkruga heledaks hästi tihkeks vahuks. Lisada mahlad, riivitud apelsini- ja sidrunikoor, sõelutud jahu ning küpsetuspulber. Segada ettevaatlikult läbi, et jahutükke ei jääks. Täidis valada eelküpsetatud põhjale ja küpsetada 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni täidis on hüübinud, nii et koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks. Kook võtta ahjust ja tõsta restile jahtuma, lahtivõetava vormi äär ettevaatlikult eemaldada (vajadusel lõigata äär noa abil lahti) ning jahutada peaaegu maha.
Koor lasta peaaegu keema, lisada tükeldatud šokolaad ning segada kõik ühtlaseks läikivaks massiks. Määrida šokolaad koogi peale ja äärtele ning lasta jahedas taheneda.

Kook on jällegi parem alles järgmisel päeval, kui maitsed on jõudunud oma õigesse tasakaalu.

Kommentaarid

Unknown ütles …
See oli vapustavalt maitsev kook. Just selline jõuluootemeeleoluline.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus