Pistaatsiapähklitega biscotti


Augusti teine pool on käes ja kui lugeda väliürituste reklaame, siis enamasti kõik rõhuvad juba suvelõpupidudele. Tõsi ta on, hoolimata kalendrisuve lõpetamisest kaugel septembris, toimub see reaalselt ikka augusti lõpus, kus koolimineku aeg on raudseks märgiks aastaaegade vaheldumisest.
Nii tuli ka minul ühel päeval ootamatult suvelõpu tunne, tibutas vihma, taevas oli tumedamast tume ja akent avades lõi ninna külm ning rõske tuuleõhk. Ja mis paremat saab sellisel päeval teha, kui küpsiseid meisterdada.

Itaaliapäraste topeltküpsetatud küpsistega on nii, et neis peaks olema ka mandlimaitset, kuid saab läbi ka selleta. Küll aga tuleb lisada piisavalt pähkleid ja/või muid lisandeid, muutes niimoodi iga suutäie sulaselgeks naudinguks. Muidu juhtub nii nagu Tootsiga Kevade raamatus ja kellel seda jama vaja on:).
Algsel kujul pärineb retsept allrecipes.com veebilehelt, mida siis kohandasin oma maitse järgi.

60 ml toiduõli
75 g tavalist suhkrut
75 g Demerara suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
(veidi mandliessentsi)
1 sl brändit
2 muna
terake soola
220 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl puhastatud ilma soolata pistaatsiapähkleid
0,5 dl kuivatatud ananassikuubikuid

Sega õli suhkrute ja brändiga ühtlaseks, soovi korral lisa ka tilgake mandliessentsi. Lisa ka lahtiklopitud munad ja vispelda läbi. Kalla juurde küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu ning sega tugevaks tainaks. Lõpuks lisa ka pähklid ja kuivatatud puuviljad või marjad (originaalretseptis on kasutatud kuivatatud jõhvikaid).
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vormi tainast märgade käte abil kaks pikka ja üsna peenikest vorstikest. Küpseta neid 150 kraadi juures umbes 30-35 minutit, kuni on kenasti kerkinud, läbi küpsenud ja hakkavad kergelt pruunistuma. Võta plaat ahjust välja, jahuta saadud leivakesi umbes 10 minutit.
Lõika pätsid umbes 1 cm paksusteks või vähe paksemateks viiludeks, lao need uuesti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta teist korda 135 kraadi juures 10 minutit. Jahuta küpsised maha ja säilita tihedalt suletud karbis. Küpsiste võlu seisneb nende krõbeduses, kuid meie praeguse suure õhuniiskuse juures lahtiselt hoides muutuvad nad peagi tagasi pehmeks ja see ei ole mitte tore.
Küpsised maitsevad kõige paremini klaasi piimaga.

Kommentaarid

Kaare ütles …
Ma olen ammu tahtnud neid teha, aga pole ikka veel Lõunakast neid pistaatsiaid koju toonud. Paneksin tumedat šokolaadi ka hulka :)

Kui ma ükskord mandlitega varianti tegin süüdistas ämm mind pahatahtlikkuses ja küsis, kas ma tegin meelega nii kõvad küpsiseid, et ta oma hambad ära murraks :P Aga pärast kui küpsise tee sisse kastis, siis ainult mõmises.
Ülle ütles …
Pähklipurk müüja selja taga on jätkuvalt olemas;). Tume šokolaad on muidugi mõnus, mul hakkas mõte juba jooksma:).
Biscotti maitse tulebki koos joogiga (on see siis kuum või külm) paremini esile, muidu on nad lihtsalt ... ühed mõnusad küpsised. Piim, tee, vms kutsub esile aga tõesti mõmina:D.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes