Punased sõstrad suvekookides

Väike tagasivaade augustisse:).

Punased sõstrad on muidu hapud ja ei kutsu just põõsasse eriti maiustama, seevastu sobivad nad suvistesse kookidesse justnagu valatult. Magus ja õhuline besee, kihiline lehttainas, no mida veel tahta. Punaste sõstardega pavlovast kujunes meie tõeline suvehitt, mida sai valmistada nii kodus külalistele, kui võtta kaasa külakostiks. Valmistamine on ääretult lihtne, kui teha osad ettevalmistused eelmisel õhtul, besee küpsetab ju ennast ise:). Ühel korral ununes mul isegi ära, et munavalgepõhi ahjus. Madalal kuumusel pole ju sellest erilist lugu, kui põhi istub ahjus tunnikese kauem, valge asemel saame lihtsalt kreemikamat karva aluse.


Beseepõhja valmistan maasikapavlova retsepti kohaselt ehk siis

4 munavalget
250 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat

Vahusta munavalged üsna tugevaks vahuks, kuni kummulikeeratud kausist midagi välja ei valgu. Jätka mikserdamist, lisades järk-järgult suhkrut. Vaht peab jääma ilus ja läikiv. Sõelu munavahu pinnale tärklis, lisa vanillsuhkur ja äädikas ning tõsta ettevaatlikult spaatli või suure lusika abil kõik segi. Laota vaht võitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile endale meelepäras(t)e kujundi(te)na. Kui teed ühe suure põhja, siis küpseta 120 kuni 130 kraadi juures umbes 1 tund, alanda veel tsipake kuumust ja lase veel 1 tund kuivada. Väikeste portsjonkoogikeste puhul tuleb märksa vähem aega neid ahjus hoida.Valmis põhi peab olema sõrmega katsudes pealt kõva ega tohi enam sõrme külge kleepuda.

Täidiseks
3 dl vahukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2-3 dl punasesõstravõiet

Vahusta koor suhkrutega ja kata beseepõhi umbes 1/4 kreemiga, tõsta peale punasesõstravõiet ja lõpuks laota koogile ülejäänud koorevaht. Kaunista pealispind punasesõstrakobarate ja melissilehtedega.
Kooki võib teha ka ilma hapuka võideta või kasutada näiteks sidurnivõiet, kuid punasesõstravõie annab sellise kergema ja õrnalt hapuka hästi tasakaalustatud tulemuse. Osa vahukoorest võib mõistagi asendada kohupiima või toorjuustuga.


Teine ülimalt lihtne kook siis lehtainapõhjal. Kui enamjaolt tehakse marjatarretisega kook želatiiniga, siis Dansukker pakub oma tarretisesuhkru näol sellele alternatiivi. Sedaviisi valmistatud želee eelis on tema püsivuses, ta ei "sula" nii kergesti toatemperatuurile tuues, samuti on kooki kergem lõigata,

500 g pärmi-lehttainast
400 g paksemat magusat kohupiimakreemi
100 g magusat kondenspiima
1 tl vanillsuhkrut
4 dl vett
2 dl Dansukkeri tarretisesuhkrut
4 sl punasesõstramahla
punaseid sõstraid

Rulli tainas küpsetusplaadi suuruseks (ääred võid veidike kõrgemad jätta) ja küpseta 200 kraadi juures kergelt kuldseks. Jahuta saadud koogipõhi. Mikserda kohupiimakreem koos kondenspiima ja vanillsuhkruga õhulisemaks ja määri jahtunud põhjale. Laota peale punased sõstrad.
Želee jaoks lase vesi keema, vala juurde tarretisesuhkur ja sega läbi. Vajadusel kuumuta veel veidike, kuni vedelik muutub uuesti selgeks. Lisa marjamahl ja jäta segu jahtuma. Juba tarduv želee (tavaline želatiinilahus ei võimalda tarduvat segu laiali määrida, kuid tarretisesuhkruga variandi puhul on see isegi mõistlik, tulemus jääb ikkagi ok) vala või määri koogile ja lase enne serveerimist vähemalt paar tundi jahedas seista.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus